Káros lehet az iPhone szoftverének kényszerből való megnyitása

Káros lehet az iPhone szoftverének kényszerből való megnyitása

2022. április 13. 22:59, Szerda
Az Apple vezetője felemelte a szavát a tervezett európai jogszabály ellen.

Az európai uniós digitális piaci törvény (DMA) a Sideloading nevű gyakorlatot is támogatná, amelynek lényege, hogy a felhasználók az Apple és a Google szoftverboltjain kívül más forrásokból is beszerezhetnek programokat és egyszerűbb lenne a készülékekre előre feltelepített alkalmazások eltávolítása. Tim Cook, az Apple vezetője a Washingtonban megrendezett International Association of Privacy Professionals (IAPP) nevű adatvédelmi konferencián óva intett mindenkit attól, hogy az iPhone készülékeken futó szoftverrendszerek megnyitását kikényszerítse.

A menedzser úgy vélte, hogy ez káros és veszélyes lépés lenne, miként a Sideloading támogatása is az és az új európai uniós szabályozás káros következményeire is fel kellene készülni. Cook kiemelte, hogy ha az iPhone operációs rendszerét meg kell nyitni más alkalmazások előtt, akkor azok megkerülnék az Apple App Store rendszerét és biztonsági előírásait, ezáltal pedig az ártani akaró személyek vagy csoportok lehetőséget kapnának a kártevőik becsempészésére.

Az Apple első embere hangsúlyozta, hogy a cége az adatvédelem szabályozása mellett van és a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) bevezetését is üdvözölte. De rendkívül aggódik azon szabályozások miatt, amelyek aláásnák az adatvédelmet és a biztonságot különböző egyéb célok miatt. Washingtonban és máshol is a politikai döntéshozók a piaci verseny nevében olyan lépéseket vezetnek be, amelyek az óriáscéget kényszerítenék arra, hogy engedélyezze az iPhone készülékekre azoknak az alkalmazásoknak a feltelepítését, amelyek az App Store-t és annak előírásait valamilyen eljárással megkerülik.

A menedzser felelevenítette, hogy a koronavírus-járvány kezdetekor megjelentek olyan beszámolók, amelyek szerint különböző személyek látszólag legitim Covid-követő szoftvereket töltöttek le, amelyekkel azután megfertőzték zsarolóvírusokkal az eszközeiket. Azok a megoldások kifejezetten azokat célozták meg, akik a programboltok védelmi mechanizmusait megkerülő programokat honlapokról szedték le.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások