Nehezen fogadják el a salvadoriak a bitcoint

Nehezen fogadják el a salvadoriak a bitcoint

2022. április 19. 11:54, Kedd
A lakosság mellett a kereskedelem is szkeptikus a kriptovalutával szemben.

Tavaly júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez, Salvador elnöke, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek köszönhetően a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lett a közép-amerikai országban. Az elfogadott törvény szeptember 7-től lépett hatályba. A politikus 2021 novemberében azt közölte, hogy bitcoin-várost tervez Salvador.

Most kiderült, hogy a népszerű digitális pénzért sem a lakosság, sem a helyi ipar, illetve kereskedelmi és iparkamara nem lelkesedik. Morena Valdez salvadori turisztikai miniszter ettől függetlenül bejelentette, hogy a húsvéti időszakban sok szálloda megtelt vendégekkel és a bitcoin bevezetése óta a helyi turizmus 30 százalékkal nőtt. A kriptovaluta iránt érdeklődő turisták a korábbinál hosszabb ideig maradtak és nagyobb összeget költöttek. Emellett nagy az érdeklődés a külföldről érkező befektetők részéről is.

A salvadori kereskedelmi és iparkamara viszont azt ecsetelte, hogy a januári felmérése alapján a megkérdezettek közel 92 százaléka azt nyilatkozta, hogy az új virtuális fizetőeszköz bevezetése semmilyen hatással sem volt az üzletére, míg a 86 százalékuk egyáltalán nem is használta azt. Az UCA helyi egyetem tavaly decemberi felmérése pedig arra világított rá, hogy a válaszolók 70,1 százaléka kevésbé vagy egyáltalán nem bízik a digitális pénzben. Sőt, egyötödük azt sem tudta, hogy mi az a bitcoin.

Egyelőre a salvadori kormány is meglehetősen visszafogott a kérdésben. Elmaradt például egy márciusra tervezett 10 évre szóló és egymilliárd dolláros bitcoin-kötvény kibocsátása. Alejandro Zelaya pénzügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy a megfelelő pillanatra várnak. A kötvényből finanszíroznák egyébként a tervezett bitcoin-város felépítését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások