Újabb vita van az Apple és az Európai Unió között

Újabb vita van az Apple és az Európai Unió között

2022. május 3. 09:53, Kedd
A két fél közötti vita néhány évvel ezelőtt robbant ki.

Az Apple bizonyos termékein évek óta akadályozza vetélytársai alkalmazásainak működését. Az iPhone készülékeken a külső mobilfizetési szoftverek nem férhetnek hozzá az érintés nélküli adatátvitelt biztosító (Near Field Communication, NFC) technológiához. A kaliforniai konszern így biztosítja, hogy a felhasználók a saját Apple Pay megoldását részesítsék előnyben. A gyakorlatot 2019 novembere óta vizsgálta az Európai Bizottság. A Financial Times most arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió a piaci versennyel ellentétesnek és éppen ezért jogsértőnek tartja az Apple korlátozását. A szervezet arra akarja rávenni a társaságot, hogy a fizetési rendszerét nyissa meg a különböző bankok és a fizetési szolgáltatók, például a PayPal előtt, hogy azok is közvetlenül lebonyolíthassák a tranzakcióikat.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy több hónapon át tartó előzetes vizsgálatokat végzett annak megállapítására, hogy az Apple Pay gyakorlata sérti-e a hatályos európai uniós versenyjogi szabályokat. A hivatalos felvetés, hogy a kaliforniai óriáscég korlátozza a hozzáférést egy a mobil eszközöknél érintés nélküli fizetést lehetővé tévő szabvány technológiáihoz és ezáltal korlátozza a versenyt a mobil fizetési platformok területén is, így részesítve előnyben a saját szolgáltatását.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke, egyben az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kijelentette, hogy bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy az Apple harmadik fél esetében korlátozza a hozzáférést kulcsfontosságú technológiákhoz, amelyek szükségesek a versenyképes mobiltárca megoldások kifejlesztésére. Az európai fizetési piacok integrációja szempontjából fontos, hogy a fogyasztók élvezhessék egy versenyen alapuló és innovatív piaci környezet előnyeit. Elmondta továbbá, hogy hivatalos kifogásközlést küldtek a nagyvállalatnak az ügyben. A kifogásközlés az uniós trösztellenes szabályok feltételezett megsértésére irányuló bizottsági vizsgálatok első hivatalos lépése. A címzettek megvizsgálhatják az előzetes vizsgálati aktában szereplő dokumentumokat, írásban válaszolhatnak, és szóbeli meghallgatást kérhetnek ügyükben. A trösztellenes vizsgálat lezárására nincs jogi határidő.

A bankok régóta támadják amiatt a vállalatot, mert az iPhone készülék nélkül nem lehet hozzáférni az NFC chiphez. A kapcsolat kizárólag az Apple Payen keresztül valósulhat meg. A vállalat azzal érvel, hogy ez csupán egy technikai megoldás, amely a biztonságot és az adatvédelmet garantálja a fizetéseknél, továbbá bárki, aki hozzáférést akar a szolgáltatáshoz, meg is kapja azt. A cégnek mindenesetre most esélye nyílik arra, hogy reagáljon az egyes felvetésekre. Amennyiben nem tudja megfelelően megindokolni a gyakorlatát, akkor az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetést is kiszabhat rá, amelynek maximális mértéke az éves bevétele 10 százalékát is elérheti.

Az Apple az első reakciójában azt hangsúlyozta, hogy az Apple Pay csak egyike a számos fizetési lehetőségnek az európai fogyasztók számára és mindenkinek azonos hozzáférést biztosít a Near Field Communication (NFC) chiphez, ráadásul biztonsági szabványokat állít fel. A társaság folytatja az egyeztetéseket az Európai Bizottsággal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások