Tovább romlanak az Intel és az AMD kilátásai

Tovább romlanak az Intel és az AMD kilátásai

2001. március 10. 13:12, Szombat
[Reuters] Az utóbbi fél évben a korábban virágzó PC-ipar erőteljes visszaesésnek indult, amely úgy tűnik, nem kíméli még az ipar legjobbjait, köztük az Intelt és az AMD-t sem. A napokban mindkét cég házatáján az egyre nehezedő helyzetről beszéltek.

A világ legnagyobb processzor-gyártójaként számontartott Intel 15%-os bevételi csökkenést várt 2001. első negyedévére a tavalyi év végéhez képest. A cég a pénteken mégis azt kellett, hogy bejelentse, a piaci mutatók még ennél is rosszabban alakultak, a bevételek csökkenése 25%-os volt.

Az Intel a bevételek csökkenéséért nem csak a PC-k eladásainak gyengeségét hibáztatja, a vártnál is nagyobb visszaesés a cég szerint egy átfogó probléma miatt következett be. Az otthoni célra eladott PC-k számának folyamatos, és gyors ütemű csökkenése mellett a társaság szerint a többi üzletág, a szerverekkel, a hálózati eszközökkel és a flash memóriákkal foglalkozó részlegek eredményei is komoly visszaesést könyvelhettek el.
Az Intel az anyagi gondok miatt már a közelmúltban több megszorítást is kilátásba helyezett, de a legújabb hírek szerint a cég dolgozóinak 5%-át, azaz 5000 főt az év végén el is bocsájt.

Az Intel képviselői ugyanakkor azt közölték, hogy a cég idei évre tervezett befektetései tervei nem változnak, a társaság az év folyamán összesen 7,5 milliárd dollárt kíván kutatásokra, fejlesztésekre és új létesítmények, eszközök vásárlására szánni. A cég korábban azt remélte, hogy az idei év második felében végre újból növekedés lesz tapasztalható a PC-piacon, de a társaság szerint erre mostmár minimális az esély. Az Intel vezetői azt nyilatkozták a sajtónak, hogy a cég a kedvezőtlen piaci feltételek ellenére tartja magát ahhoz, hogy a Pentium 4 lesz a cég történelmének leggyorsabban növelt sebességű processzora.

Az Intel konkurens AMD az utóbbi időben elért komoly sikerei ellenére hasonló gondokkal küszködik, mint az Intel. A cégnek hiába nőtt jelentősen a népszerűsége az otthoni felhasználók között, a piaci eredmények mégis elmaradnak az előjelzettekhez képest.

Akárcsak az Intel, az AMD is gyárt flash memóriákat. A flash memóriák a közelmúltban a világ legnagyobb nyereséggel gyártható elektronikai eszközei voltak, hála a mobiltelefon-piac robbanásszerű növekedésének. Ahogy azonban a mobilok piaca is visszaesett, a flash memóriák iránti igény is csökkenni kezdett, és több gyártó visszamondta az AMD és Intel felé irányuló flash memória megrendeléseit. A flash memóriák iránti igény csökkenése miatt az AMD sem tudta a processzor-kereslet csökkenését kompenzálni, így mindkét nagy PC processzorgyártó egyaránt súlyos anyagi gondokkal küszködik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások