Új, olcsóbb Mac számítógépek DVD-író nélkül

Új, olcsóbb Mac számítógépek DVD-író nélkül

2001. március 10. 13:33, Szombat
[CNet] Azokra a felhasználókra gondolva, akik szerényen csak CD lemezeket szeretnének írni, az Apple megjelenteti a csúcsteljesítményű 733 MHz-es Power Mac modell egy új változatát, amely CD-RW meghajtóval, és barátibb árral rendelkezik.

A jelenlegi leggyorsabb, 733 MHz-es órajelű, Motorola G4+ mikroprocesszorra alapuló Power Mac számítógépek új változata egy mezei CD-újraíró meghajtót tartalmaz az Apple Pioneerral közösen kifejlesztett spéci, mind CD, mind DVD lemezeket író és olvasó, szerényen csak SuperDrive-nak elnevezett meghajtója helyett.

Az új modell 2999 dolláros ára (900.000,- Ft) miatt még mindig nem tartozik az olcsó gépek kategóriájába, de a SuperDrive meghajtó mellőzése így is 500 dollár megtakarítást jelent a gép vásárlóinak. A SuperDrive nélküli konfiguráció egyéni megrendelésre eddig is elérhető volt 3099 dolláros áron, de a gép ezentúl a boltokban is megtalálható lesz, közölte az Apple szóvivője.

Az Apple a mostani lépést azzal magyarázza, hogy a Motorola, a G4+ chipek gyártója a vártnál jóval több 733 MHz órajelű processzort tud leszállítani. "A 733 MHz-es processzor a SuperDrive-énál jóval nagyobb mennyiségben való rendelkezésre állása lehetővé teszi számunkra, hogy az ilyen chipen alapuló Power Mac gépeket nagyobb felhasználótábor számára is elérhetővé tegyük" - állt a társaság közleményében. Az új modell a jövő héttől lesz elérhető az Apple hivatalos partnerein keresztül, valamint a cég weboldaláról.



Az Apple vezérigazgatója, Steve Jobs "az erő az égetésre (írásra)" jelmondattal harangozta be a SuperDrive-val szerelt számítógépet még januárban a MacWorld kiállításon. A Power Mac gépek jelenlegi csúcsa februártól kapható világszerte.

Az Apple a Motorola 733 MHz-es chiptől azt várja, hogy a nagy mennyiségű rendelkezésre állása következtében lendíthet a PC-piac mélypontja miatt nehéz helyzetbe került cégen. Az elemzők szerint bár az Apple piaci részesedése az utóbbi időben csökkent, a cég csúcsteljesítményű rendszerei iránt mégis komoly igény mutatkozik. David Bailey, a Gerard Klauer Mattison piackutató cég elemzője szerint a Motorola leggyorsabb processzorainak felgyorsult előállítási üteme jótékony hatással lesz az Apple-re. Bailey úgy gondolja, a jelenlegi leggyorsabb G4+ chip körül korábban felmerült gondok megszűnése azt is jelentheti, hogy a Motorola a jövőben gördülékenyebben tud majd megjelenni újabb processzoraival is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások