Kiégések és viták szegélyezik az Apple termék­fejlesztéseit

Kiégések és viták szegélyezik az Apple termék­fejlesztéseit

2022. május 9. 23:03, Hétfő
A kaliforniai cég mindig rendkívüli módon titkolta az ötleteit és a fejlesztéseit, s ennek bizony ára van.

Chris Deaver, az Apple korábbi emberi erőforrásokért felelős üzleti partnere a Fast Company internetes magazin cikkében azt taglalta, hogy az óriáscégnél a termékfejlesztés területén bevezetett rendkívül szigorú titoktartási kötelezettség a fejlesztők közében frusztrációt okozott, de volt, aki a kiégés szindrómával küzdött. Mindez elfojtotta az innovációt. A menedzser 2015 és 2019 között dolgozott az Apple számára.

Az állandó nyomás miatt előfordultak viták, sőt, ellenségeskedések is az egyes csapatok tagjai között. "Az emberek halmozták a kritikus információkat. Belharcokat folytattak. Munkaügyis partnerként gyakran húztak bele ezekbe a vitákba, melyek lényege az volt, hogy a másik csapat nem osztja meg az információit." - írja.

A titoktartási kötelezettséghez való ragaszkodás végül oda vezetett, hogy a fejlesztők nem tudták, hogy kivel beszélhetnek a munkájukról és kivel nem. Olyan kérdésekre keresték a válaszokat, hogy mikor járnak el jól. Amennyiben információkat csak bizonyos személyekkel oszthatnak meg, akkor kik azok és mikor oszthatók meg velük a dolgok? Folyamatosan attól féltek, hogy kirúgják őket vagy akár börtönbe is kerülhetnek. Deaver szerint ezek a kérdések minden új alkalmazott esetében felmerültek.

A termékek számának növekedésével és a műszaki kihívások fokozódásával egyre nagyobb volt az igény az együttműködésre. Az Apple kezdetekben kis csapatokra oszlott, de ez az idő már elmúlt, ma már rengeteg munkatárs különböző helyeken dolgozva igényli az egymás közötti kommunikációt. Chris Deaver szerint a titoktartás most már akadály.

A különböző csoportok hónapokon keresztül elkülönítve dolgoztak olyan fejlesztéseken, mint az AirPods, majd röviddel a termék elkészítése előtt összesítették a munkákat és 5-6 órán át tartó megbeszéléseket szerveztek. A hardverekért, a szoftverekért és a dizájnért felelős csapatvezetők, valamint a menedzsment képviselői folyamatosan egyeztettek. Ezt a gyakorlatot később Together Differentnek nevezték és az AirPods Pro fejlesztésekor célzottan alkalmazták. De más termékek, például az Apple Watch, a Powerbeats Pro, a MacBook és az iPhone készülékek is így jöttek létre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások