Csökkennek a memóriaárak

Csökkennek a memóriaárak

2022. május 12. 14:13, Csütörtök
A trend a globális infláció, a koronavírus-járvány és a bizonytalan geopolitikai helyzet ellenére figyelhető meg.

A DigiTimes tajvani IT-portál arról tudósított, hogy a memóriaárak az elmúlt időszakban folyamatosan csökkennek, s a trend májusban és júniusban is folytatódni fog. Mindezt a globálisan érzékelhető infláció, a koronavírus-járvány és a bizonytalan geopolitikai helyzet sem fordítja meg.

Az ágazati szakemberek rámutattak, hogy az elmúlt hónapban 8 gigabájt DDR4 RAM ára világszerte átlagosan 6-10 százalékkal esett. A jelenség a DDR3 memóriák esetében is megfigyelhető, a DDR3 memóriachipek ára 7 százalékkal mérséklődött, annak ellenére, hogy a Samsung Electronics nemrég bejelentette, hogy leállítja e RAM-modulok gyártását, a vállalat az utolsó megrendeléseket 2022 végéig fogadja.

Mindezek oka, hogy az elmúlt hetekben az orosz-ukrán háború és a koronavírus-járvánnyal összefüggő kínai lezárások miatt a PC-piacon visszaesett a memóriák iránti kereslet, Kínában kevesebb számítógépet adtak el és ez a közeljövőben sem változik majd. Április óta a 3D-TLC-NAND memóriachipek ára is 6 százalékkal csökkent, a kereslet ugyanis - a már említett okok miatt - ezen a területen is visszaesett és itt sem lehet számítani gyors változásokra. Az elmúlt időszakban a kereslet kizárólag a szerverek és a felhőkörnyezeti rendszerek piacán maradt nagy, s várhatóan a közeljövőben is nagy lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások