Végleg visszavonul az Apple iPod

Végleg visszavonul az Apple iPod

2022. május 13. 10:04, Péntek
20 év után búcsúzik a cég a saját történetét újraíró fejlesztéstől, amelynek utolsó változata is eltűnik.

Az Apple iPod-családja nem túl gyakran szerepel híreinkben, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a vállalat utoljára 2019-ben ismertettek új változatot ezen sorozaton belül. Most bejelentették a végleges búcsút, ezzel két évtizedes pályafutást zárnak le.

A napokban megjelent hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy az utoljára bemutatott típus, vagyis az iPod touch, is búcsúzik a felhasználóktól, bár ennek értékesítése még a készletek erejéig folytatódik. Ezt követően azonban már nem juthatunk hozzá újabb példányokhoz, vagyis kereken 20 éves pályafutás után végleg kivezetik ezt a családot, amelynek helyét időközben szinte teljes mértékben az okostelefonok (és az egyéb hordozható, illetve viselhető termékek) vették át. Sokan az iPhone piacra dobását tekintik a fordulópontnak a cég életében, ez azonban eredetileg az iPod-vonallal kezdődött el, ez a termék hozta ugyanis vissza a köztudatba az Apple nevét, amely néhány éven keresztül csak egy letűnő, haldokló márkának tűnt.

Az első példányt eredetileg még 2001 októberében mutatták be, ezt követően a hordozható zenelejátszó gyorsan meghódította a felhasználók szívét. Jellemző adat, hogy 2006-ban a cég teljes bevételének 40 százaléka ezen vonalról érkezett be, egy évre rá azonban hivatalosan is bemutatták az első okostelefont, amely fokozatosan a legfontosabb termékké változott, bár eleinte még sokan iPod-telefonként gondoltak rá. A 2010-es évek elejére már bezuhantak az iPod-eladások, a fő dizájn gyakorlatilag 2012 óta nem változott, a cég pedig 2014-ben az iPod classic, 2017-ben pedig az iPod nano és iPod Shuffle típusoktól vett nem túl érzékeny búcsút.

Ahogy említettük, most az utolsó példány, az iPod touch van soron, innentől kezdve már nem számíthatunk további újításokra ezen a vonalon.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások