Befektetési kötelezettség jön Svájcban a stream-platformokra

Befektetési kötelezettség jön Svájcban a stream-platformokra

2022. május 17. 09:13, Kedd
Sikeres volt a helyi tartalmak támogatásával kapcsolatban kiírt helyi népszavazás.

A svájciak a múlt vasárnapi népszavazáson 58 százaléka úgy döntött, hogy beruházási kötelezettséget ró ki a Netflixre és a többi stream-szolgáltatásokra, valamint a tévéadókra. Az érintett cégeknek a jövőben a bevételeik 4 százalékát helyi filmek és sorozatok készítésére kell fordítaniuk. A kötelezettség megvalósítható helyi gyártású műsorok megvásárlásával, saját műsorok készítésével vagy egy befektetési alapon keresztül. A társaságokat arra is kötelezték, hogy a stream-ajánlatoknak programjaiban legalább 30 százalékban európai alkotásoknak kell szerepelniük.

"Az eredmény rávilágít a svájci filmgyártás kulturális jelentőségére" - nyilatkozta Alain Berset belügyminiszter az eredmény kapcsán. A Netflix tiszteletben tartja a döntést és együttműködik a kormányzattal a megvalósításban. "Jó történetek bárhol születhetnek, és eddig is vásároltunk svájci tartalmakat." - mondta a cég szóvivője. Az Amazon és a Disney nem nyilatkozott.

Svájc gyakorlatilag az Európa egyes részeiben már alkalmazott gyakorlatot követte. Németországban a díj 2,5 százalékos. Hasonló törvényt fogadtak el Portugáliában, ahol a stream-platformoknak a bevételük 1 százalékát kell befizetniük a helyi Mozi és Audiovizuális Intézetnek. Dánia és Spanyolország szintén fontolgatja hasonló illeték bevezetését. Franciaországban és Olaszországban a stream-szolgáltatások a bevételeik egy részét már most a helyi nyelvű európai tartalmakba fektetik.

A svájci kormány azzal indokolta az elképzelés megvalósítását, hogy a filmipar támogatása különösen fontos, már csak azért is, mert a négy nyelvet használó ország filmpiaca alapvetően kicsi. Becslések alapján az olyan nagyvállalatok, mint az Amazon, a Disney és a Netflix évente több mint 300 millió frankot fektetnek be Svájcban. A népszavazás miatti törvényváltoztatással évente a 300 millió svájci frank további 18 millióval nő. Az intézkedés ellenzői attól tartanak, hogy emelkedni fognak a stream-ajánlatok előfizetési díjai.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások