Az EU és az USA megaka­dályozná a chipgyártási támogatásokért zajló versenyt

Az EU és az USA megaka­dályozná a chipgyártási támogatásokért zajló versenyt

2022. május 17. 23:21, Kedd
A két fél tájékoztatja egymást a tervezett segítségnyújtásokról.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok a jövőben szorosabban együttműködik azért, hogy megakadályozza a chipgyártást érintő állami támogatásokkal kapcsolatos versenyfutást. A két fél tájékoztatja egymást a tervezett chipgyártási támogatások céljáról, a formájáról és összegéről, a bizalmas információkat ugyanakkor természetesen nem fogják megosztani.

Mind az EU, mind az USA a következő esztendőkben több tízmilliárd eurót, illetve dollárt különít el a chipgyártási programok támogatására. Korábban felmerült, hogy a két fél az érdeklődő cégek számára egyre kedvezőbb feltételeket kínáló ajánlatokat tesz majd, s megpróbálják egymást túllicitálni.

Ezzel párhuzamosan döntés született arról is, hogy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok létrehoz egy korai riasztórendszert, amely a félvezetőhiányra és a támogatási versenyre fogja felhívni a figyelmet. Minderről az új európai-amerikai kereskedelmi és technológiai tanács párizsi ülésén döntöttek. A testület megalakításáról tavaly júniusban állapodott meg az EU és az USA.

A félvezetőgyártás mellett a két fél a kereskedelem, a környezetvédelem és az élelmiszer-biztonság területén is szorosabban együtt akar működni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások