A töltők elhagyása miatt fizet a Samsung és az Apple

A töltők elhagyása miatt fizet a Samsung és az Apple

2022. május 19. 23:37, Csütörtök
Mindkét cég komoly büntetéseket kap Brazíliában, ám még így is megéri nekik.

Az elmúlt hónapokban többször írtunk az Apple lépéséről, amelynek eredményeként az iPhone-telefonok már gyári töltő (és kábel) nélkül érkeznek a vásárlókhoz. A a töltő hiánya miatt korábban már perelték is céget, egy másik ügyben nemrég döntés született, eszerint a cég nem vezette meg a vásárlókat, most azonban a legnagyobb riválissal együtt kénytelenek fizetni a gyakorlat miatt.

Külsős forrás számolt be a napokban arról, hogy Brazíliában a helyi illetékes hatóság több alkalommal vetett már ki nagyobb büntetést a két cégre, mégpedig ugyanazon okból, a töltő hiánya miatt. Szerintük ezzel a helyi, a kapcsolt értékesítéseket megtiltó törvényeket sértik meg, amit az Apple jó ideje tesz, a gyakorlatot pedig időközben a Samsung is magáévá tette, legalábbis a csúcskategóriás típusok esetében. Amíg az Apple eredetileg arra hivatkozott, hogy a töltőegység elhagyása miatt jóval több készüléket tudnak elhelyezni a konténerekben, emiatt pedig a károsanyag-kibocsátás is alacsonyabb, vagyis ők pusztán a környezetet védik, ezzel nem mindenki ért egyet – különösen, mivel az 1000 dollár feletti árakon megvásárolt telefonokhoz később külön, akár 50 dollárért kell beszerezni a töltőket, a kábel pedig további 19 dollárba kerül.

Áprilisban egy brazil bíró 1080 dollár megfizetésére kötelezte az Apple-t az egyik vásárló bejelentése után, egyes beszámolók szerint pedig csak Sao Paulo területén eddig összesen 2,1 millió dollárra rúg a hasonló döntések eredménye. Fortaleza esetében már egy 5,2 millió dolláros összeget említenek meg, bár az nem világos, hogy ez a két céget érintő büntetések teljes összege, avagy külön-külön voltak kénytelenek ennyit fizetni a régióban. A várakozások szerint számos további hasonló döntés születhet majd meg a dél-amerikai országban, vagyis mindkét piaci szereplő további milliókat lesz kénytelen leperkálni a helyi vásárlóknak.

A büntetések nagyon nem rontják az üzleti eredményt, az Apple egyes becslések szerint már 6,5 milliárd dollárt spórolt meg a töltők elhagyásával, bár a Samsung esetében nem áll rendelkezésre hasonló adat. Utóbbi cég a Galaxy A53 típust már töltővel együtt szállítja le az országon belül, egyelőre ez nevezhető a legfontosabb fejleménynek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások