Oroszország - hivatalos fizető­eszközökké válnak a kriptovaluták

Oroszország - hivatalos fizető­eszközökké válnak a kriptovaluták

2022. május 30. 11:16, Hétfő
Moszkva jelenleg a digitális pénzekkel kapcsolatos jogi kereteket dolgozza ki, így kerülnék meg a nemzetközi átutalásokra kivetett nyugati szankciókat.

Oroszországban a nemzeti bank és a pénzügyminisztérium másképp gondolkodik a virtuális fizetőeszközök kérdésében. Január végén Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánytagok ülésén kijelentette, hogy a két félnek meg kell állapodnia egymással, de egyik álláspontot sem támogatta. A politikus hangsúlyozta, hogy az Orosz Nemzeti Bank nem áll a technológiai fejlődés útjában és ezért megteszi a szükséges erőfeszítéseket azért, hogy a legújabb technológiákat vezesse be a területen. Ugyanakkor rámutatott, hogy Oroszországnak bizonyos előnyei származnak a kriptovaluták bányászatából, például áramtöbblete van és megjelentek az államban képzett munkatársak is.

Most a Reuters arról tudósított, hogy egy kormányzati hivatalnok közlése szerint az ország fontolgatja a kriptovaluták felhasználását a szankcionált nemzetközi átutalások helyettesítésére. A téma már hónapok óta napirenden van, de még nem született döntés a kérdésben. A nemzeti bank és a kormány közösen dolgoznak a digitális pénzekkel kapcsolatos jogi keretek és szabályozási előírások kidolgozásán, s tervezik a digitális rubel bevezetését. Denisz Marturov orosz kereskedelmi miniszter elmondta, hogy engedélyezni fogják fizetőeszközként a kriptovaluták használatát, a kérdés csak az, hogy milyen módon szabályozzák a területet. Az mindenki számára világos, hogy a digitális pénzeket előbb vagy utóbb valamilyen formában bevezetik.

A megfelelő előírásokat először az orosz nemzeti bank dolgozza ki, majd a kormány véleményezi. Elvira Nabiullina, az orosz nemzeti bank elnöke azt javasolta, hogy tiltsák be a virtuális fizetőeszközök termelését és kereskedelmét, az orosz kabinet azonban nyitottan állt a kriptovaluták alkalmazásának a kérdéséhez. A témával foglalkoznia kell Moszkvának, mivel Oroszországban évente 5 milliárd dollár értékű tranzakció bonyolódik a digitális pénzek segítségével.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások