Orosz alaplap készült kínai processzorokkal

Orosz alaplap készült kínai processzorokkal

2022. május 21. 18:14, Szombat
Az egyik gyártó egyedi megoldással próbálkozik. Az Intel tíz évvel ezelőtti termékeinek színvonalát tudja előállítani az orosz ipar, egy régi VIA-licenc alapján.

Az AMD és az Intel egyaránt leállította az Oroszországba irányuló chipszállításokat, április közepén pedig kiderült, hogy a helyi IT-ipar arra készül fel, hogy az ország elleni szankciók hosszú távon megmaradhatnak és ezért egy olyan szuperszámítógép-platformot akar megalkotni, amely lehetővé teszi a nyugati CPU-któl való fokozatos függetlenedést. A gőzerővel fejlesztett RSK Tornado nevű szuperszámítógép-referenciarendszernél az x86-chipeket fokozatosan az Elbrus processzorokkal váltják ki.

Az elsősorban Kínában és Oroszországban működő Dannie nevű szerződéses gyártó most bejelentette, hogy az orosz belföldi piacot olyan saját alaplapokkal látja el, amelyek x86-os központi egységeit a kínai Zhaoxin gyártja - erről írt a Habr orosz IT-hírportál. Ki kell emelni, hogy a Dannie főként kamerákat, ipari vezérlőket és egyéb okos eszközöket állít elő, ez a termék csak a kínaiakkal való meglévő együttműködése ügyes kihasználása. A profilbővítés lehetővé teszi a nyugati technológiák iránti igény részbeni fedezését.

A Dannie új terméke az MBX-Z60A típusú Micro-ATX-es alaplap, amelyet a Kaixian KX-6640MA típusú CPU-val való működésre terveztek. A nyolcmagos processzort 16 nanométeres gyártási eljárással készítik és a maximális órajele 2,7 GHz. A kínai x86-os CPU-k VIA-licenc segítségével készülnek. A Kaixian KX-6640MA nem rendelkezik harmadszintű gyorsítótárral, viszont a másodszintű gyorsítótár 4 megabájtos, ugyanakkor nem támogatja a multithreadinget sem. A Habr szerint a processzort már most is alkalmazzák az orosz piacra szánt laptopokban. Az MBX-Z60A alaplap két PCIe-x16- és egy M.2-slotot kínál, valamint ellátták WLAN/Bluetooth-csatlakoztatási lehetőséggel, négy SATA-3- és hat USB Type-A-porttal, továbbá Ethernet-, VGA-, Displayport- és HDMI-csatlakozókkal.

A konfiguráció főként vállalati, irodai feladatok megoldására alkalmas, játékra nem. Tesztek alapján a chip nem túl gyors, még az okostelefonokba szánt processzorok is jobb eredményeket mutatnak. Asztali téren a 2009-es Intel Core 2 Quad Q8400 színvonalán van, többmagos verzióban akár a 2011-es Intel Core i5-2500 szintjét is elérheti. Persze a szankciók miatt ezek csak elméleti lehetőségek, míg a kínai beszállítást ezek nem érintik. A cég havonta több tizezer ilyen alaplapot képes gyártani, de amennyiben az igények indokolják, a mennyiség bővíthető.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások