Nagyon erős a Snapdragon 8+ Gen 1

Nagyon erős a Snapdragon 8+ Gen 1

2022. május 24. 14:47, Kedd
Jelentősen gyorsabb lett az új chip, de eközben az energiahatékonyság is javult.

Az elmúlt hetekben már jeleztük, hogy belátható időn belül erősebb hajlítható okostelefonok futnak majd be, ezek pedig már a Qualcomm vadonatúj csúcskategóriás chipjére épülnének. A cég most közölte a friss típus fontosabb adatait, amelyek a teljesítmény és a fogyasztás terén is komoly előrelépést vetítenek előre.

A hivatalos közlemény alapján Snapdragon 8+ Gen 1 mindkét területen jelentős javulást mutat majd a jelenleg elérhető közvetlen elődhöz képest, bár az egység belső felépítése nem változik. Az új jövevény továbbra is egyetlen Prime Cortex-X2, három Cortex-A71 Performance, valamint négy Cortex-A51 Efficiency magra épül, ezek órajele azonban 200-250 MHz-es növekedést mutat, ami önmagában 10 százalékkal növeli a teljesítményt. Ezzel egy időben az Adreno grafikus vezérlő órajelét is megemelik, ami szintén ugyanilyen ugrást eredményez, viszont az energiahatékonyság terén már 30 százalékos javulást ígérnek, vagyis tovább használhatjuk majd vadonatúj prémium készülékeinket.

A cég állítása szerint a játékok esetében egy teljes órával tovább tart majd az üzemidő, a videóstreamingnél ez 80 perc, míg a beszélgetéseknél 5,5 óra, a közösségi médiánál 50 perc, a zenelejátszásnál pedig 17 óra lesz az eltérés. A 8K felbontásban érkező HDR-videók lejátszása itt is támogatott, a Qualcomm 7. generációs AI-motorja szintén jelen lesz, de az 5G megfelelő kezelése (annak mindkét változatában) sem marad le a listáról. Az első mérések alapján a 8GB LPDDR5-memóriával kiegészített chip a referenciapéldányon minden androidos telefont megelőz, alig maradva el az iPhone 13 eredményétől, a 3DMark 20 perces Wild Life tesztjét pedig igencsak könnyedén vette a chip. A várakozások szerint gyakorlatilag minden jól ismert gyártó alkalmazni fogja az új chipet, a friss csúcskategóriás telefonok júliustól érkeznek majd be szép sorban.

A cég eközben a Snapdragon 7 Gen 1 révén újít az eggyel szerényebb, még szintén prémiumnak minősülő osztályban, az első ilyen készülékek még a mostani negyedév előtt befuthatnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások