Számítógéppel generálták Val Kilmer hangját

Számítógéppel generálták Val Kilmer hangját

2022. június 2. 23:01, Csütörtök
A színész 2014-ben veszítette el a beszédképességét.

A Top Gun: Maverick című film világszerte sikeres és az alkotásban visszatért nem csupán Tom Cruise, hanem Val Kilmer is. Igaz, az utóbbi esetében közel sem volt egyszerű a szereplés, hiszen sok éve torokrákot diagnosztizáltak nála, kezeléseken esett át és maradandóan károsultak a hangszálai. A megoldást az jelentette, hogy egy gépi tanuló algoritmus segítségével "visszahozták" a hangját.

A siker az Indie Wire anyaga szerint annak volt köszönhető, hogy Kilmer tavaly óta együttműködik a Sonantic szoftverfejlesztő céggel. A színész ugyanis úgy döntött, hogy egy mesterséges intelligenciát számos beszédfelvételével fog felkészíteni azért, hogy így kaphassa vissza a hangját. Kilmer akkor úgy nyilatkozott, hogy a Sonantic teljes csapatának rendkívül hálás azért, hogy bizonyos szempontból helyreállították a hangját, ő ezt sosem tartotta volna elképzelhetőnek. A színész hozzátette, hogy emberi lényként a kommunikációs képesség a létezésünk egyik fő eleme és a rákkezelés mellékhatásai nagyon nehézzé tették a számára, hogy megértesse magát másokkal. Az az esély, hogy a történetét a saját hangján mesélheti el, hihetetlenül különleges ajándék neki.

John Flynn, a Senantic műszaki vezetője a Fortune magazinnak azt nyilatkozta, hogy több mint 40 különböző beszédmodellt készítettek és a legjobbat választották ki. Az algoritmusokat integrálták a beszédmotorjukba, így azokat az új ügyfelek automatikusan használhatják. A létrehozott adatbázis tízszer kevesebb adatot tartalmaz, mint a hasonló projektek. A vállalat nemrég úgy döntött, hogy egy új algoritmust fejleszt ki, amely a meglévő adatok alapján egy értékes beszédmodellt készíthet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások