Új, a Linux elterjedésében kulcsfontosságú szoftver

Új, a Linux elterjedésében kulcsfontosságú szoftver

2001. március 14. 10:00, Szerda
[CNet] A szoftverfejlesztő Eazel annak ellenére, hogy tisztában van a ténnyel, miszerint a Linux nem az átlagfelhasználó álmainak netovábbja, megjelenteti új, Nautilus nevű szoftverének végleges változatát.

Az Eazel a héten megjelenő, és az internetről ingyen letölthető Nautilus 1.0 szoftverétől azt reméli, hogy segítségével az átlagfelhasználó szemében megnövekedik a Linux értéke.



A Nautilus, amely segítségével a felhasználó állományait tarthatja nyilván, és szörfölhet a világhálón, az Eazel üzleti tervének alapját képezi. A szoftver ugyanis lehetőséget ad különféle online szolgáltatásokhoz való csatlakozásra, amelyért a cég bizonyos pénzösszeget kap. Ilyen szolgáltatások lehetnek például online háttértár biztosítása, vagy különböző szoftverfrissítések gyűjteménye.

Az Eazel tavaly lett alapítva tapasztalt, volt America Online (AOL) és Apple Computer szakemberek, valamint technikailag kezdő felhasználók bevonásával. A Dell Computer jelentős összeget fektetett a cégbe, és a SUN Microsystems is alakalmazni fogja a szoftvert saját UNIX-alapú szerverrendszereiben.

"Igen nehéz feladat bejutni az otthoni felhasználók piacára" - mondta Tom Goguen, az Eazel termékmenedzsere. Goguen hozzátette, hogy azok az alkalmazások, amelyek egykor a felhasználó gépén futottak, ma már az UNIX alapú szervereken működnek, ami jelentősen megnöveli az ilyen alapú operációs rendszerek értékét az átlagfelhasználó számára.
"Az operációs rendszerek piaca eleinte mindig a technikai felhasználók, és a fejlesztők irányában nyílik meg" - mondta Goguen. "Innentől kezdve pedig be lehet jutni az otthoni felhasználók körébe is."



Goguen elmondása szerint a Nautilus hamarosan képes lesz a Microsoft-féle szöveges dokumentumok beolvasására, amit a cég a SUM Microsystems StarOffice csomagjának fejlesztésében résztvevő programozóival valósít meg. Az Eazel szoftverei, így a Nautilus is a Gnome felület alatt működnek, és a Red Hat disztribúcióhoz lettek optimalizálva.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások