Visszatér a Commodore 64x

Visszatér a Commodore 64x

2022. június 20. 09:17, Hétfő
Egy kisebb, ám ismert szereplő 3 példányban dobná piacra a megoldást, közösségi alapokon.

Az eredeti Commodore 64 a nyolcvanas évek elején hozta el a számítástechnikát az otthonokba, a típus a mai napig listavezetőnek számít a maga 12,5 milliós példányszámával. Az utóbbi évtizedben többen próbáltak saját megoldást piacra dobni, elsősorban a nosztalgiára alapozva, egy cég a The C64 néven mutatta be fejlesztését, korábban azonban a Commodore USA is piacra dobta megoldását, amely viszonylag kedvező visszhangot váltott ki. Most ez tér vissza, egy másik szereplő jóvoltából.

A My Retro Computer indította el nemrég saját Kickstarter-ajánlatát, amelyen keresztül 3 eltérő példány kialakításához gyűjtik a pénzt. Ezek tulajdonképpen a C64x újragondolásaként jelennének meg, amely eredetileg a másik cég alapítójának 2012-es haláláig volt elérhető a piacon, vagyis megtartják a régi, jól ismert formát, amely alatt természetesen eltérő hardvert helyeznek el. A célként kitűzött 30 ezer dolláros összeget gyorsan el is érték, ezt követően azonban rövid időre eltávolították a lapot, mivel szerzői jogi kifogás érkezett a fejlesztéssel kapcsolatban. Ez végül tévesnek bizonyult, a fejleményeket egy videóban ismertették, most tehát újra folytatódik a gyűjtés.


Jelen sorok írásakor már 120 ezer dollárnál járnak, miközben csaknem 4 hét van még hátra. A pénzzel tehát nem lesz gond, ennél most fontosabb, hogy 3 eltérő modellről van szó, amelyek igencsak különböző felépítéssel jelennének meg. Az első a Commodore 64x Barebones, amely pusztán a burkolatot és a billentyűzetet takarja, ezt mi magunk egészíthetjük majd ki egy Raspberry Pi-vel, vagy valamilyen mini ITX-alaplappal. Az Extreme már az Intel Celeron J6412 chipet kínálja 4 GB memóriával és egy 256 GB-os SSD-vel, miközben az Ultimate a Core i9 chip, a GeForce GTX 1650 grafikus vezérlő, 8 GB RAM, valamint egy 512 GB-os SSD révén emelné meg a szintet. A kimenetek listáján a HDMI, 4 USB 3.0, 2 USB 2.0, dual-LAN, a DB9/M, a hagyományos jack, valamint egy SD-olvasó jelenik meg, a memória és a tároló pedig kibővíthető lesz.

A további részletekről a fenti Kickstarter-oldalon olvashatunk, nyilván ott osztják majd meg a további fejleményeket is az érdeklődőkkel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások