Megjelent a Transmeta Linuxa, a Midori

Megjelent a Transmeta Linuxa, a Midori

2001. március 16. 05:14, Péntek
[CNet] A nyílt forráskódú Linux operációs rendszer alapítójaként nyilvántartott Linus Torvalds munkáltatója, a Transmeta cég megjelentette első saját Linux rendszerét, mely a keresztségben a Midori nevet kapta, és a közeljövőben várhatóan egyre több hordozható eszközön fogja majd az operációs rendszer szerepét betölteni.

A Transmeta cég eddig elsősorban arról volt ismert és elismert, hogy az általa gyártott Intel processzorokkal kompatibilis Crusoe nevet viselő CPU-k nagyon kevés áramot fogyasztottak, és hogy szinte egyáltalán nem melegedtek, így a Crusoe chipek több, hordozható számítógépek gyártásával foglalkozó cég tetszését elnyerték. A Transmeta mostantól azonban már saját operációs rendszerrel is rendelkezik, a Midorival, mely korábban egyébként Mobile Linux kódnév alatt futott. A Midorit a Transmeta fejlesztőmérnökei több mint egy évig fejlesztették, és most úgy érezték, elérkezett az idő a szoftver megjelentetéséhez. A szoftver egyébként egy open-source projekt keretében a VA Linux Systems cég SourceForge website-ján debütált a napokban.

A Transmeta reményei szerint a Midori elsősorban a Transmeta Crusoe processzorokkal ellátott mobil eszközök és az ezekhez hasonló kategóriájú egyéb szerkezetek esetében fog majd nagyobb sikereket aratni. A cég képviselőinek állítása szerint nem kívánnak harcba szállni a különböző Microsoft mobil operációs rendszerekkel, hiszen azok általában az eggyel magasabb kategóriába tartozó eszközök esetében kedveltek.

A Transmeta Midori jelenleg még csak a Gateway cég Touch Pad-jén üzemel, de a március végén a németországi Hannoverben megrendezésre kerülő Cebit számítástechnikai kiállításon számos olyan új hordozható eszközt mutatnak majd be, melyen már a Midori jut majd főszerephez.

Eddig többek közt a Microsoft és a Red Hat cégek fejlesztői is kíváncsian várták, hogy vajon mi sül majd ki a Transmeta Linuxos projektjéből, most azonban végre kiderült, hogy nagyjából mit is tud a Midori. A fejlesztők nagyon büszkék a Midori nagyon fejlett energiagazdálkodási képességeire, valamint Crusoe processzor támogatására. A Midori olyan fájlrendszerrel rendelkezik, mely tartalmát áram nélkül is megtartó Flash memórián kerül tárolásra, ezenkívül a fejlesztők szerint az új operációs rendszer internetes képességei sem elhanyagolhatóak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások