Nagyon régi törpegalaxisra bukkantak

Nagyon régi törpegalaxisra bukkantak

2022. július 9. 16:53, Szombat
Ez a további megfigyelésekkel jobb betekintést nyújthat az Univerzum korai időszakába.

A csillagászok folyamatosan kutatnak az égbolton az újabb és újabb exobolygók és galaxisok után, hogy jobban megismerjék az Univerzum összetételét és annak történetét. Korábban arról írtunk, hogy egy törpegalaxis ütközött a Tejútrendszerbe, most pedig egy nagyon régi példány beazonosításáról érkezett hír.

Szakemberek egy nemzetközi csoportja először a Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) 4 méteres teleszkópjával figyelte meg az Androméda-galaxis környékét, ahol a NOIRLab Community Science and Data Center (CSDC) részletes elemzése segítségével egy nagyon halovány törpegalaxisra bukkantak. Ezt később a Hawaii-szigeteken található, már 8,1 méteres Gemini North-teleszkóppal is megvizsgálták, kihasználva a nyilvános hozzáférés lehetőségét, így megállapították, hogy a Pegasus V névre keresztelt példány nagyon kevés nehezebb elemet tartalmaz, vagyis annak kora igencsak magas, tehát az Univerzum korai időszakának egyik maradványáról van szó. A jövőben elvégzendő további vizsgálatokkal így jobb betekintést kaphatunk a régmúltba, ami mindenképpen izgalmas lehetőség a csillagászok számára.


A hivatalos közleményben a fenti részletek mellett kiemelik, hogy nagyon fontos előrelépés az ilyen halovány törpegalaxis sikeres beazonosítása, ez ugyanis eddig nem túl gyakran történt meg, különösen nem egy olyan projekt és eljárás részeként, amelyet eredetileg nem kifejezetten erre találtak ki. A halovány példányok megtalálása amúgy is rendkívül nehéz feladatot jelent, hiszen ezek nem tartalmaznak olyan fényesebb csillagokat, amelyeket a szakemberek általában felhasználnak a pontos regisztrációra. A Pegasus V jó eséllyel az első galaxisok fosszíliája, ami a későbbiekben nagyon jól jöhet majd.

Az ezen időszakból megmaradt objektumokat a jövőben a James Webb-űrteleszkóp segítségével figyelhetjük meg jóval részletesebben, ez utóbbi ugyanis már gyakorlatilag készen áll a tudományos munka megkezdésére.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások