Nem lesz közös európai-orosz küldetés a Marsra

Nem lesz közös európai-orosz küldetés a Marsra

2022. július 20. 17:52, Szerda
Az európai ügynökség felmondta az eredeti megállapodást, a háború miatt nem lesz közös küldetés.

A vörös bolygón zajló kutatómunkával kapcsolatban nemrég arról számoltunk be, hogy frissült a Mars Express szoftvere, ez pedig segíthet a tudományos megfigyelés folytatásában. Az Ukrajnában dúló háború miatt korábban felfüggesztették az oroszokkal való együttműködést egy másik projekt kapcsán, most pedig ennek teljes lezárásáról döntöttek.

Még évekkel ezelőtt írtunk arról, hogy megkapta nevét az új európai marsjáró, amely ennek eredményeként Rosalind Franklin munkásságának állít emléket. Ezen eszköz az ExoMars 2020 névre keresztelt küldetés részeként jutna el a Mars felszínére, ez azonban először a pandémia miatt nem indult el az eredetileg tervezett időpontban, az idén szeptemberre halasztott fellövés pedig az ukrajnai konfliktus miatt nem valósulhat most meg. A helyzet ráadásul tovább bonyolódik, az Európai Űrügynökség első embere ugyanis a napokban rövid Twitter-bejegyzésben közölte, hogy végleg felmondják az oroszokkal való együttműködést, így a marsjáró csak valamilyen egyéb partner (és annak rakétái) révén indulhat majd útnak.

Az orosz fél rögtön reagált a bejelentésre, a Roszkozmosz vezetője felháborodva emelte ki, hogy ezzel a döntéssel egyszerűen figyelmen kívül hagyják azon kutatók ezreinek munkáját, akik évek óta dolgoznak a projekt megvalósulásán. Válaszként megtiltották a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó kozmonauták számára az európai robotkar, a European Robotic Arm (ERA) használatát, ami azért érzékeny lépés (elsősorban számukra), mert a 3 ilyen, jelenleg rendelkezésre álló eszköz közül egyedül ez éri el az orosz szegmenst.

Az ESA a jelek szerint tárgyal az amerikai kollégákkal a NASA esetleges bevonásáról, ezzel kapcsolatban azonban még nem született döntés.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások