Vita a CD-írók jogdíjairól Németországban

Vita a CD-írók jogdíjairól Németországban

2001. március 19. 05:35, Hétfő
[IDG] A hardvergyártók és szerzői jogokat védő szervezetek közötti tárgyalások a CD-író egységek árába építendő jogdíjakkal kapcsolatban vitába torkolltak, és várhatóan a jogi színtéren folytatódnak.

A szerzői jogok védelmét képviselő szervezetek a CD-író egységekre külön adót szeretnének bevezetni. A szervezetek azzal indokolják az általuk erőltetett lépést, hogy a CD-írók különféle, szerzői jogok által védett szellemi tulajdonok illegális másolására használatosak.
A különadó a CD-író egységek gyártóit terhelné, de a cégek ezeket a terheket a vásárlóra hárítanák, ami az árak emelkedéséhez vezetne. Az így összegyült pénzösszeget a szervezetek saját belátásuk szerint osztanák szét azok között a társaságok között, akik szerzői jogok védelme alatt álló szellemi terméket kínálnak.

A Németországban már bevezetésközeli állapotban lévő tervezethez hasonló adók már régóta léteznek a különféle audió- és videómagnók, az ezekhez készített kazetták, és egyéb eszközök körében.
Az illegális másolatok készítésére alkalmas eszközök gyártói egy ideje tárgyalásokat folytatnak a szerzői jogokat védő szervezetekkel, de a tárgyalások az elmúlt napokban heves vitává fajultak, így abbamaradtak. A hardvergyártók és a kiadókat képviselő szervezetek a bíróságon folytatják vitájukat.

A vitákat az váltotta ki, hogy a szerzői jogok védelmezői maguk sem tudják eldönteni, hogy mekkora jogdíjat igényelnének, és nincs egységes terv sem, az ipar azonban kizárólag konkrét megegyezést fogad el.
A Hewlett-Packard még tavaly novemberben megállapodást kötött a szerzői jogokat védő szervezetekkel, miszerint a társaság 12 márkát (5,52 dollár) fizet minden eladott CD-író egység után. A megállapodás később a többi gyártóra is kiterjedt volna, de a HP csütörtöki bejelentése szerint a cég visszavonja azt.

Jelenleg azon folynak a viták, hogy a szellemi tulajdonok illegális másolhatósága miatt szedett díjak a PC-k körében is bevezethetőek-e. Hogy a viták végül milyen eredménnyel zárulnak majd, azt egyelőre nem tudni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások