Augusztus végén jön az Artemis első fellövése

Augusztus végén jön az Artemis első fellövése

2022. július 26. 18:19, Kedd
A nyár utolsó napjaiban jöhet el a fontos mérföldkő, eközben egy Mars-küldetésről is tárgyalnak.

Az amerikai ügynökség új rakétájával kapcsolatban nemrég arról írtunk, hogy az már majdnem kész a fontos rajtra, viszont akkor még néhány fontos teszt hátra volt. Most jelezték, hogy augusztus végén sor kerülhet a fellövésre, eközben azonban egy másik küldetésről is részletes beszámolót tartanának.

A NASA hivatalos közleményében a sajtó képviselőit hívják meg az augusztus 5-én megtartandó hosszabb tájékoztatóra, amelynek során ismertetik velük a fontosabb tudnivalókat, tulajdonképpen a küldetés főbb részleteit. Ahogy arról korábban mi is írtunk, az Artemis I egy emberi személyzet nélkül végrehajtandó út lenne, amelynek elsődleges célja a főbb komponensek élesben történő tesztelése, legyen szó az SLS-rakétáról, avagy az Orion-kapszuláról. Előbbi nyilván a megfelelő startért és a pályára állításért felelős, utóbbi pedig megkerülné a Holdat, hogy azután visszatérjen a Földre, mielőtt űrhajósokkal együtt ismétlik meg az utat. A küldetés 6 héten keresztül tart majd, ezen időszak alatt figyelik folyamatosan az egyes elemek teljesítményét.


Egy másik hivatalos bejelentésben eközben arról olvashatunk, hogy az amerikai és európai kollégák július 27-én egyeztetnek egy eltérő küldetés részleteiről. Ez utóbbi már a NASA és az ESA közös projektje, amely a Mars Sample Return névre hallgat, ennek megfelelően pedig egy számunkra alkalmas minta begyűjtéséről, valamint annak Földre való szállításáról szól. Az első fázisért a jelenleg is a Marson tartózkodó, ott tevékenykedő Perseverance felel, ezt követően érkezne meg a helyszínre egy másik egység, amely már a szállítást végezné el, komoly mértékben egészítve ki tudásunkat.

Most első alkalommal vizsgálhatnánk meg egy másik bolygóról származó mintát, ami mindenképpen kiemelkedő esemény lesz, így ennek fontosabb állomásairól mi is hírt adunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások