Linuxos IBM karóra

Linuxos IBM karóra

2001. március 19. 18:43, Hétfő
A Big Blue-nak is becézett IBM több újdonságot is bemutatott a napokban véget ért Bang!inux konferencián, azonban talán az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó IBM fejlesztés egy olyan karóra volt, melyen Linux operációs rendszer futott.

A konferencia keretein belül a futurisztikus karóráról több részletet is felfedtek, így például az is kiderült, hogy az órán futtatott szoftvereket a nem éppen fejlett országnak számító Indiában fejlesztették ki.
Az IBM cég az elmúlt időkben óriási összegeket, dollármilliárdokat ölt bele a Linux platformba, így talán nem is annyira meglepő, hogy minden adandó lehetőséget megpróbálnak felhasználni arra, hogy népszerűsítsék a nyíltforrású operációs rendszert, így a napokban megtartott Bang!inux konferencián bemutatott karóra is a cég ezen törekvéseit mutatja.

A mindössze 44 gramm tömegű karóra 8 MB flash memóriával, 8 MB DRAM memóriával, érintőképernyővel, IrDA porttal, rádiófrekvenciás vezeték nélküli adatátviteli megoldásokkal, valamint egy lítium-polimer akkumulátorral is el van látva, míg külsőre alig nagyobb egy hagyományos karóránál, hiszen 56 milliméter széles, 48 milliméter hosszú és 12,25 milliméter vastag. A fejlesztők még a karóra alaplapjának a méreteit is nyilvánosságra hozták, így az alaplap 27,5 milliméter széles és 35,3 milliméter hosszú.

Az IBM mindenképpen jövőbe tekintő számítógépes karórája egy bizonyos Ben Williamson által írt ARM patch-csel kiegészített 2.2.1-es Linux kernelt futtat. Az IBM új karórájának a "lelkét" egy 19 MHz-es RISC-alapú ARM processzor adja, mely a fejlesztők szerint akkora teljesítménnyel rendelkezik, hogy akár egy 100 MHz-es Intel Pentium processzorral is könnyedén felveheti a versenyt. A karóra alaplapját az IBM cég Japánban található kutató és fejlesztő központjában fejlesztették ki és gyártották le, míg a jelentős módosításokon átesett Linux kernelt az IBM Bangalore-i kutatórészlegében készítették el. Az operációs rendszer lelke a hosszas optimalizálási munkálatoknak köszönhetően mindössze 1,8 MB kapacitást foglal el a karóra memóriájából.

Az IBM karórája egy ADS 7843 típusú érintőképernyővel van ellátva, mely egyébként 96 x 120-as felbontásra képes. Az órát tehát a képernyőt nyomogatva lehet különböző feladatok végrehajtására rábírni, de emellett egy forgatható kerék is a felhasználók rendelkezésére áll. Az óra egy feltöltéssel maximum négy napig képes működni, míg a szerkezet vezeték nélküli adatátviteli eszközeit gyakran használva az óra két napig áll a felhasználók rendelkezésére.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások