Eltörölnék az IT-óriások a szökőmá­sodpercet

Eltörölnék az IT-óriások a szökőmá­sodpercet

2022. július 26. 22:23, Kedd
Az elképzelést támogatja az Amazon, a Google, a Meta és a Microsoft is. Az indoklás az, hogy a megoldás értelmetlen és annak megszüntetése megakadályozza az internet összeomlását.

Mivel a Földnek nem pontosan 24 órára van szüksége egy fordulathoz, hanem egy kicsit hosszabb időre, a nemzetközi atomidőbe (Temps Atomique International - TAI) az évfordulón egy szökőmásodpercet iktattak be. A cél az, hogy az idő megegyezzen a Föld tényleges forgásával. Legutóbb 2016 szilveszterén került sor ilyen szökőmásodperc beiktatására; 1972 óta összesen már 27 másodpercet "alkalmaztak" ilyen módon. Technikailag ez úgy történik, hogy ahelyett, hogy az év végén éjfélkor az óra 23:59:59-ről 00:00:00-ra váltana, egy plusz 23:59:60 került be.

Ez a gyakorlat azonban problémákhoz vezet az időzítőkre vagy ütemezőkre támaszkodó szoftvereknél. A pontos időméréstől függő számítógépes rendszerek ugyanis kieshetnek a ritmusból, megkavarja az adatbázisszervereket és ez a legrosszabb esetben meghibásodáshoz vezet. Ennek tükrében az Amazon, a Google, a Meta és a Microsoft kezdeményezték a szökőmásodperc eltörlését. Érvelésük szerint a megoldás több hátrányt okoz, mint előnyt.

A CNET idézte a Meta egyik kutatóját, aki úgy vélte, hogy legkorábban 2000 év múlva lenne szükség korrekcióra, mielőtt problémák merülnének fel. A sok korrekció értelmetlen, hiszen a Föld forgási sebessége amúgy is alig változik. A technológiai óriások javaslatát az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) és annak francia megfelelője, a Bureau International de Poids et Mesures (BIPM) támogatja. Ez a kormányzati támogatás kritikus fontosságú, tekintve hogy végső soron a kormányok és a tudósok, nem pedig a technológiai vállalatok a felelősek a világ globális időszámításáért.

Az atomidőért a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) felelős. A szökőmásodpercről legutóbb az ITU 2015-ös rádiótávközlési világkonferenciáján (WRC-15) esett szó. Akkoriban azt mondták, hogy további tanulmányokra van szükség, mielőtt a megoldást eltörlik. Erre legkorábban 2023-ban, egy szakmai konferencián lesz lehetőség.

A szökőmásodperc legutóbb 2012-ben okozott széles körű internetkiesést, amelyben a Reddit, a FourSquare, a LinkedIn, a StumbleUpon és számos más szolgáltatás volt érintett, köztük a légitársaságok foglalási szolgáltatása. A Cloudflare szoftvere két órát összehasonlítva kiszámította, hogy az idő visszafelé ment, de ezt az eredményt nem tudta megfelelően kezelni, ezért több ügyfélszerver offlineba került. Azóta az informatikai cégek különböző módokat találtak a szökőmásodperc kezelésére, ami végeredményben 61 másodperc hosszú percet jelent. A Google például kifejlesztette a "Leap Smear"-t, amellyel a szökőmásodperceket nem egyszerre, hanem "kis adagokban" adják hozzá a rendszerekhez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások