Új szoftverboltot vezet be Oroszország

Új szoftverboltot vezet be Oroszország

2022. július 30. 10:26, Szombat
Moszkva a programok piacán is függetlenedni akar a nyugati világtól.

Az már márciusban kiderült, hogy a helyi fejlesztők lemásolnák a Google Play Store-t és a projekt keretében létrehoznák a kompatibilis NashStore-t. (A NashStore körülbelül annyit jelent, hogy a "Mi boltunk".) Az orosz felhasználók így megfelelő helyi alternatívát használhatnak akkor is, ha a Google Play Store hosszú távon elérhetetlenné válik a számukra. A tervek alapján az új platform május 9-re, a győzelem napjára készült volna el, de ez nem valósult meg.

Az áruház Oroszországra összpontosít és az új okostelefonokra a törvény szerint telepíteni kell, amikor aktívvá válik. Az orosz parlament alsóházának (Duma) tájékoztatása szerint a törvény a hivatalos bejelentéssel párhuzamosan lép hatályba és a a külföldi államok szankciói és barátságtalan intézkedései elleni lépés. A felhasználók számára a szolgáltatás bevezetése miatt nem lesznek többletköltségek.

Az orosz kormány azért döntött a projekt mellett, mert úgy ítélte meg, hogy veszélybe kerülhet a korábban használt szoftverboltok, mint például a Google Play elérhetősége és attól tartott, hogy ezek a platformok a bevezetett szankciók miatt erősen korlátozottak lesznek, sőt, hamarosan egyáltalán nem is működhetnek tovább és megszűnhetnek.

A Google támogatja az Oroszország elleni szankciókat és egy tájékoztatóban így írta le a jelenlegi korlátozásokat: "Az érintett régiókban élő felhasználók továbbra is használhatják a Google Play Store-t, és rubelért tölthetnek le alkalmazásokat, de nem vásárolhatnak". Így nem lehet több kifizetést teljesíteni, mivel számos oroszországi bankot elzártak a nemzetközi fizetések elől. Maga a Google Play Store szolgáltatás azonban továbbra is használható lesz Oroszországban. "A korábban megvásárolt alkalmazásokat továbbra is használni lehet" - közölte a cég.

Az új programbolt valószínűleg egy olyan intézkedés, amely az információáramlás ellenőrzését szolgálja. Ez volt a véleménye a Wired magazinnak, amely többek között Tanya Lokot médiaprofesszor nyilatkozatára hivatkozott. "Oroszország ukrajnai inváziója újabb ürügyet teremtett a rosszindulatú cenzúra szigorítására" - hangsúlyozta a szakember.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások