7 nanométeres technológiát másolt le a kínai SMIC

7 nanométeres technológiát másolt le a kínai SMIC

2022. augusztus 1. 17:40, Hétfő
Ezzel vádolják a félvezetőgyártót, amely a nyugati szankciókat kerülné meg a lépéssel.

A különböző kínai hardveres fejlesztésekről az elmúlt hónapokban mi is folyamatosan beszámoltunk, ezen a területen több megoldást is megismerhettünk. Legutóbb a Glenflygrafikus vezérlőjéről írtunk, amíg azonban ezen egységeknél jelentős a technológiai lemaradás, a jelek szerint az egyik gyártó most alaposan lecsökkentette a különbséget.

A napokban egy külsős lap számolt be arról, hogy a szintén kínai SMIC egyik új fejlesztését, a MinerVa névre keresztelt SoC-t sikerült megvizsgálniuk, ennek során pedig egyszerű koppintásra utaló jelekre bukkantak. A kifejezetten bitcoin-bányászatra szánt chip ugyanis már 7 nanométeren készült, korábban pedig arról olvashattunk, hogy a gyártó 14 nanométeres technológiával igyekezett behozni a tajvani TSMC-vel szembeni jelentős lemaradást. A nagy ugrás a jelek szerint a rivális megoldásának lekoppintásának eredménye, nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a kínai cég egyszerűen lemásolta azt. A végeredmény messze nem tökéletes, az előállítási költség valószínűleg jóval magasabb, ez azonban a részben állami tulajdonban lévő céget kevésbé érdekelheti, mivel pedig a kriptobányászoknak nincs szüksége nagy mennyiségű memóriára, nem minden komponenst kell belepasszírozniuk az új megoldásba.

A kínai fél a modernebb chipek előállításához szükséges EUV-berendezések hiánya miatt küszködik a lemaradás csökkentésével, ezek exportját ugyanis az amerikai hatóságok még 2020-ban ellehetetlenítették. A tengerentúlon arra hivatkoztak, hogy ezen modern eszközökben amerikai technológiát alkalmaznak, így az egyéb országok gyártói (vagyis többek között a holland illetőségű ASML) sem adhatják el megoldásaikat a kínai érdeklődőknek. Nem véletlen, hogy tavaly szeptemberben az SMIC még arról beszélt, hogy 28 nanométeres megoldásokkal vennék fel a versenyt, amely a WiFi-chipek és egyéb alkatrészek esetében meg is oldható.

A most részletezett fejlesztés egyelőre nem alkalmas okostelefonok vagy egyéb hordozható kütyük kiszolgálására, ez azonban nyilván csak idő kérdése. Kíváncsian várjuk, mire jutnak a megoldással, és miként fogadják azt a külföldi riválisok (és kormányzati illetékesek).

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások