20x-os sebességű CD-író a Yamaha-tól

20x-os sebességű CD-író a Yamaha-tól

2001. március 20. 19:46, Kedd
A digitális audiótechnológiákban jártas Yamaha Corporation bejelentette legújabb CD-R/RW meghajtó családját, a Yamaha CRW2200-t, melybe a cég ígéretei szerint kizárólag olyan CD-író berendezések tartoznak, melyek a nagy írási sebesség mellett kiváló stabilitással, valamint könnyű kezelhetőséggel jellemezhetőek.

A Yamaha CRW2200 sorozatába tartozó CD író berendezések mindegyike el van látva az úgynevezett SafeBurn technológiával, mely arra hívatott, hogy megakadályozza a CD írás közben korábban tapasztalható volt buffer underrun jelenség kialakulását, vagyis amikor a nem megfelelő adatfolyam miatt megálló CD írási folyamat miatt ki kellett dobni az adott lemezt. A SafeBurn technológiát is felvonultató új Yamaha meghajtók nagyközönség előtti bemutatására egyébként a németországi Hannoverben március 22. és március 28. között megrendezésre kerülő CeBIT számítástechnikai kiállítás keretein belül kerül majd sor.


A Yamaha CRW2200-as típusú CD írók lényegében a tavaly októberben megjelent CRW2100-as drive-ok utódainak tekinthetők, és már akár 20x-os sebességgel (PCAV, Partial Constant Angular Velocity) is képesek a megfelelő minőségű CD-k megírására. A hosszas fejlesztési folyamatok eredményeképpen elkészült CRW2200-as CD-írók így elődeikhez (CRW2100) képest akár 14 százalékkal gyorsabban is elkészülhetnek egy-egy lemez égetésével, ami a nagyüzemben CD-k írásával foglalkozó egyének számára nem elhanyagolható sebességnövekedést jelent.

A Yamaha új CD íróinak használati értékét jelentős mértékben növeli az a tény is, hogy a CRW2200-as modellek CAV és CLV módban egyaránt képesek az újraírható (CDRW) lemezek 10x-es sebességű írására, így az ilyen lemezek a korábbi floppykhoz hasonló szerepek betöltésére is alkalmasak lehetnek, valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy az új Yamaha CD-írók maximálisan 40x-es sebességel olvassák a már elkészített CD-R diszkeket.


A fejlesztők szerint az új CD-írók esetében alkalmazott SafeBurn, valamint Optimum Write Speed Control technológiáknak köszönhetően a CD-k megírása nemcsak gyorsabb, hanem biztonságosabb is lett, de ebben a fentebb említett két technológián kívül a Yamaha által kifejlesztett Pure Phase Laser System-nek is nagy szerepe van.

A Yamaha CRW2200-as CD-író termékcsaládjába összesen öt új modell tartozik: a CRW2200E (belső, ATAPI), a CRW2200S (belső, SCSI-3), a CRW2200SX (külső, SCSI-3), a CRW2200IX (külső, IEEE1394), valamint a CRW2200UX (külső, USB 2.0). Az új modellek világszerte az idei év második negyedévétől lesznek majd kaphatóak, áruk azonban egyelőre még nem ismert.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások