Tyan Thunder K7 duál-AMD alaplap

Tyan Thunder K7 duál-AMD alaplap

2001. március 20. 21:16, Kedd
A kiváló minőségű alaplapjairól híres Tyan cégről már hosszabb ideje tudni lehetett, hogy a cég fejlesztőmérnökei duálprocesszoros AMD alaplapok fejlesztésével foglalkoznak.

A többek által már szinte misztifikált duálprocesszoros AMD board végül a hangzatos Tyan Thunder K7 nevet kapta, és várhatóan az idei év második negyedévének elején már széles körben beszerezhető lesz. Az egyik tekintélyes japán számítástechnikai lap, az Akiba szerint a Thunder K7 alaplap 118 ezer jenbe, vagyis nagyjából 950 dollárba (~285e Ft) fog majd kerülni, amikor megjelenik, tehát annyi már bizonyosnak tűnik, hogy nem ebből az alaplapból fogja majd eladni a legtöbbet a Tyan cég.

Az új Tyan alaplap csillagászati ára talán egy picit érthetőbbé válik, ha belegondolunk, hogy a Thunder K7-et a cég elsősorban a nagy megbízhatóságú és óriási teljesítményű high-end munkaállomásokba és szerverekbe szánja, mely piaci szegmensben az ár másodlagos tényező.

A Tyan Thunder K7 az ipart is ámulatba ejtő nyolcrétegű nyomtatott áramköri lapra épül, melyen nagy szerephez jut a 200 és 266 MHz-es rendszerbuszt (FSB) egyaránt támogató AMD 760MP típusú chipset. Az új Tyan alaplapon két darab Socket462 ZIF foglalat, egy 4x-es AGP Pro slot, öt 64/32 bites, 33 MHz-es PCI slot, valamint négy darab 184 pines DDR SDRAM slot található, melyekbe maximum 4 GB PC1600/PC2100-as DDR memóriamodul helyezhető be.

A Thunder K7 alaplap két merevlemez vezérlőjére maximum négy darab UltraDMA33/66/100 winchester csatlakoztatható, ezenkívül pedig a board egy 3Com 3C920 típusú 10/100 Mbps-os integrált LAN kontrollerrel, valamint egy Adaptec AIC-7899 típusú integrált SCSI vezérlővel is el van látva, de természetesen az olyan szokásos kiegészítők, mint például a floppy kontroller, a soros és a párhuzamos port, a négy USB port, valamint a PS/2-es billentyűzet és egér csatlakozó is az alaplap részét képezi.

A Tyan újdonságán egy 4 MB SDRAM memóriával ellátott integrált ATI RAGE XL grafikus gyorsító is helyet kapott, melynek teljesítménye ugyan nem első osztályú, de ebben az alaplap kategóriában ez nem is olyan fontos tényező. A Thunder K7 alaplapon egyébként az eredeti AMD 760MP chipsettől kicsit eltértek a fejlesztők, hiszen IDG-2 North Bridge-t, Viper South Bridge-t és Winbond W83827HF Super I/O ASIC-ot alkalmaztak. Az alaplapon egyébként egy elég méretes, 2 MB-os flash BIOS kapott helyet, melynek segítségével egyszerre többfajta boot konfiguráció is tárolható.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások