Százszor gyorsabb chipeket kap a NASA

Százszor gyorsabb chipeket kap a NASA

2022. augusztus 23. 23:11, Kedd
Hamarosan ugyanis új rendszerrel cserélik le a régi megoldásokat a JPL telephelyén.

A NASA kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy az amerikai űrügynökség a kozmikus kannibalizmust tanulmányozza, korábban viszont arról is írtunk, hogy az ESA végre frissíti a Mars Express szoftverét, amely eredetileg a Windows 98 operációs rendszerrel épült. Most az amerikai kollégákon van a sor, ők a JPL dél-kaliforniai telephelyén készülnek komoly frissítésre.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy az illetékesek a Microchip nevű vállalat közreműködésével készülnek az úgynevezett High-Performance Spaceflight Computing (HPSC) chipek leváltására, amelyre már igencsak megérett az idő. Ezt különösen annak fényében jelenthetjük ki, hogy a jelenleg használt rendszerek 30 éves megoldáson alapulnak, vagyis a teljesítmény terén emiatt akár kereken százszoros ugrást is elérhetnek, ám ugyanezen időszak alatt a hibatűrés és a megbízhatóság területén is komoly előrelépést sikerült elérni, ami legalább ennyire fontos részlet, különösen a NASA esetében.

Az új HPSC a hatékonyság kapcsán is jelentős javulást ígér, mivel az éppen használatban nem lévő számítási kapacitást és funkciókat lekapcsolhatják, vagyis a fogyasztás is optimalizálható lesz, bár az új rendszerek megtervezése, kialakítása, és leszállítása több évet vesz majd igénybe. A Microchip a tervek szerint 3 év múlva adja majd át az új platformot a JPL munkatársainak, ezért cserébe pedig 50 millió dollárra tesz szert, legalábbis a most aláírt szerződés értelmében. Utóbbi cég nyilván további kormányzati érdeklődésre számít, siker esetében akár nagyobb ügynökség is jelezhetik majd érdeklődésüket a hasonló frissítésekre, generációváltásokra.

Az új rendszernek (elődjéhez hasonlóan) meg kell felelnie az űrben uralkodó viszonyok miatti nagyobb kihívásoknak, elsősorban emiatt nem mindegy, hogy kire bízzák annak kifejlesztését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások