Új Nokia GPRS mobilok

Új Nokia GPRS mobilok

2001. március 22. 16:47, Csütörtök
[IDG] A finn elektronikai óriáscég, a Nokia, amely egyben a világ vezető mobiltelefon-gyártója, a napokban megrendezett CeBit kiállítást választotta új GPRS rendszerű mobilkészülékeinek bemutatására.


Nokia 8310
Anssi Vanjoki, a Nokia ügyvezető igazgatója a hannoveri CeBit kiállításon jelentette be a cég új, GPRS rendszerű mobiltelefon-sorozatát, amelytől a társaság kiemelkedő eredményeket vár még az év folyamán.
A szerdán bemutatásra került készülékek közül a cég elmondása szerint a Nokia 3330 lesz a 2001. év legnagyobb sikere a mobiltelefonok között. A GPRS (General Packet Radio Service - Általános csomagkapcsolt rádiószolgáltatás) rendszerű telefon az év második felében fog a boltokba kerülni.

A Nokia első GPRS készüléke a 8310 lesz, amely Vanjoki szerint 169 színkombinációban lesz kapható. Az új telefon "messze a legszínesebb és legszexibb típus lesz a piacon". Bizonyára így lesz, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a mobiltelefon mikor kerül a boltokba. A 8310-es a hírek szerint integrált FM rádióval fog rendelkezni.

A legfőképp üzletembereknek készülő Nokia 6310 BlueTooth vezetéknélküli hálózati támogatással és SyncML-lel fog készülni. Ez utóbbi a különféle adatbázisok szinkronizációs feladatait könnyíti majd meg. A telefon csak az év végén jelenik meg.


Nokia 6310
Amikor a Nokia 3310 tavaly megjelent, sokan kritizálták azt a WAP támogatásának hiánya miatt. Vanjoki szerint a WAP akkor még nem volt fontos, mivel annak ideje még nem jött el. Az újabb sikervárományos 3330, amely a 3310 utódja már tartalmaz WAP böngészőt, és a Club Nokia online portál támogatása is integrált lesz.

A Nokia elképzelése szerint 2006-ra a mobil telekommunikációs szolgáltatók bevételeinek legalább egyharmada nem hang-alapú szolgáltatásból származik majd. A chat szolgáltatások mellett a zene- és videófájlok, a csengőhangok, ikonok és képek is jelentős részeivé válnak majd a mobiltelefonos világnak.


Nokia 3330
A finn társaság ezért ebben az irányban is jelenős fejlesztési munkát végzett. A 9210-es Communicator a jövőben a Real Networks Inc. RealPlayer szoftverét is tartalmazza majd. A Communicator a RealPlayer segítségével audió- és videófájlok lejátszására is alkalmassá válik.

A Nokia természetesen az mp3-őrületből sem szeretne kimaradni, a cég ezért egy apró lejátszót fog kiadni, amely a 3310, 3330 és 8850 modellekre lesz helyezhető, de önállóan is működni fog. Az apró eszköz az mp3 fájlok mellett az AAC formátumot is ismerni fogja, amely már másolásvédelmi szolgáltatásokkal is bír. Ha az eszközön lévő zenefájlokat már unja a felhasználó, az FM rádió akkor is biztosíthatja majd a kellemes időtöltést.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások