"Esődrónokkal" küzd az aszály ellen Kína

"Esődrónokkal" küzd az aszály ellen Kína

2022. augusztus 29. 22:54, Hétfő
Nem csupán Európa, hanem az egész világ küzd a szélsőséges időjárással.

Szecsuánban az Állami Meteorológiai Intézet két robotrepülőgépet indított a felhők "beoltására" és az eső "előcsalogatására". A művelet során a pilóta nélküli légi járművek mintegy 6000 négyzetkilométeres területet repültek át, és "beoltják" a felhőket, hogy azokból mielőbb eleredjen a csapadék.

Maga a folyamat nem új és annak során nagy, magas nedvességtartalmú felhőket keresnek és olyan anyagokat terjesztenek bennük, amelyek kedveznek a jégképződésnek. A nedvesség összegyűlik e részecskék körül, ezáltal nagy cseppek keletkeznek, amelyek nehezebbek a levegőnél és eső formájában a földre hullanak. A szakemberek erre a célra általában ezüst-jodidot használnak.

Kínában újra és újra manipulálják a csapadékképződést, például azért, hogy a városokat elkerüljék a súlyos viharok vagy - mint a 2008-as pekingi nyári olimpiai játékok idején - hogy jobb időjárást biztosítsanak a nagy események idején. A Nemzeti Stadionhoz közeledő zivatarfront eloszlatására több mint 1100 rakétát vetettek be a megnyitó ünnepség előtt.

Az aszály ezekben a napokban különösen Szecsuán tartományt sújtotta, ahol a háztartások és az ipar számára áramfogyasztási korlátozásokat vezettek be. Néhány vállalkozás, például a Honda járműgyártó egyik üzeme ideiglenesen bezárt. A hőség a légkondicionáló berendezések fokozott használatához vezetett, miközben a régió számára fontos szivattyús energiatároló erőművek vízszintje meredeken csökkent. Szecsuán egyes részein azonban a "felhőoltástól" függetlenül megváltozott az időjárási helyzet, heves esőzések okoztak áradásokat és evakuálási intézkedéseket.

A repülések során Wing Loong II-es drónokat alkalmaztak. Ezeket eredetileg katonai célokra fejlesztették ki, 11 méter hosszú és 20,5 méter szárnyfesztávolságú modellek, amelyeknek a felszállósúlya 4,2 tonna és akár 32 órán keresztül képesek folyamatosan a levegőben maradni. A polgári változat a Wing Loong 2H változat - azt használják "felhőoltásra" és bombák helyett ezüst-jodidot hordoznak, továbbá jelerősítőkkel is felszerelhetők. Amennyiben a gép például egy katasztrófa sújtotta terület felett kering, akkor repülő mobiltelefon-oszloppá válik, amely akár 50 négyzetkilométeres területet is lefedhet. 2021 júliusában Henan tartományban egy árvíz után ezt a rendszert használták a stabil kommunikáció biztosítására.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások