Az EU azt szeretné, ha öt évig elérhetők lennének a legfontosabb okostelefon-pótalkatrészek

Az EU azt szeretné, ha öt évig elérhetők lennének a legfontosabb okostelefon-pótalkatrészek

2022. szeptember 5. 12:20, Hétfő
Drágábbak lesznek a telefonok és a legolcsóbb kategóriát kivezethetik a gyártók a piacról.

A szervezet egy jogszabály-tervezetben azt javasolta, hogy az okostelefonok pótalkatrészeit a piaci bevezetést követően legalább öt évig lehessen beszerezni. A testület összesen 15 fontos alkotóelemet sorolt ezek közé. A javaslat az Európai Bizottság újabb törekvése a mobil eszközök, például az okostelefonok, a mobiltelefonok és a táblagépek fenntarthatóságának növelésére. A pótalkatrészekre vonatkozó követelmények mellett a mobiltelefonok és táblagépek akkumulátorainak a jövőben 83 százalékos maradék kapacitással kell rendelkezniük 500 töltési folyamat után. Ezenkívül az okostelefonokat olyan címkével kell ellátni, amely jelzi az akkumulátor élettartamát és más jellemzőket, például az ütésállóságot.

A pótalkatrészekre vonatkozó előírások az okostelefonok élettartamának meghosszabbítását szolgálják. Egyes gyártók már öt évre szóló biztonsági frissítéseket kínálnak, amelyek szükségesek a készülékek biztonságos használatához, de a pótalkatrészek kiválasztásában még mindig nincs nagy választék. Az Európai Bizottság azt reméli, hogy az okostelefonok élettartamának öt évre történő meghosszabbítása tízmillió tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Ez ötmillió autó forgalomból való kivonásának felel meg.

"Az eszközöket gyakran idő előtt cserélik le a felhasználók, és hasznos élettartamuk végén nem használják fel kellőképpen újra vagy hasznosítják őket újra, ami az erőforrások pazarlásához vezet” – áll a dokumentumban. Egy magas rangú EU-tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy a fenntarthatósági követelményeknek nem megfelelő termékek „kikerülnek a piacról”.

Az ipar képviselői bírálták a számukra költséges terveket arra hivatkozva, hogy a pótalkatrészek ilyen mértékű elérhetősége felesleges javításokhoz vezetne - például a csak kissé megkarcolt tok hátlapok javításához. A technológiai ipart képviselő Digital Europe szerint "A pótalkatrészek túltermelése, későbbi raktározása és megsemmisítése erőforrás-pazarláshoz, csökkent hatékonysághoz vezet, így végső soron magasabb költségeket eredményez a fogyasztó számára.” Szoftveres téren az Android operációs rendszert használó okostelefonok gyártói át kell gondolják az üzleti modelljüket, mert ezek ugyan az európai eladások nagy részét teszik ki, de általában csak néhány évre kapnak szoftverfrissítést.

Wayne Lam, a CCS Insight mobilelemzője szerint a szabályozás nagyobb kihívást jelent a kisebb okostelefon-gyártók számára, mint az olyan óriáscégek számára, mint az Apple és a Samsung. "Teher lesz ez a kisebb márkák számára, és biztos vagyok benne, hogy látni fogjuk az általuk kínált okostelefon-modellek kivezetését az EU piacáról” – mondta. "A végső hatás az lehet, hogy kevésbé megfizethetővé teszik az okostelefonokat, vagy teljesen eltüntetik a legolcsóbb kategóriát." Ezzel szemben a környezetvédők örülnek, mivel a javíthatóság és az akkumulátor-élettartam jobb átláthatóságának megkövetelése megkönnyítené a fogyasztók számára a modellek összehasonlítását, és „az eldobható eszközök korszakának végét jelentheti”.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások