Nem kellene az autóknak túlzottan az érintő­képernyőkre támaszkodniuk

Nem kellene az autóknak túlzottan az érintő­képernyőkre támaszkodniuk

2022. szeptember 24. 13:22, Szombat
Ezt az álláspontot képviseli Jony Ive, az Apple legendás dizájnere.

Az Apple vezetője formálta világunkat és a technikai eszközökre gyakorolt hatását nem lehet letagadni. Bár a szakember elsősorban hardvertervezőként ismert, szoftverekkel is foglalkozott. Hosszú ideig volt az Apple alkalmazottja és részt vett az iPhone fejlesztésében, mely készülék nem csupán társadalmilag elfogadottá tette az érintőképernyőket, hanem a mindennapi életünk középpontjává is. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ezt a fajta vezérlést tekinti mindig a legoptimálisabbnak.

A Code konferencián a tervezőt megkérdezték az érintőkijelzők gépkocsikban való működéséről és az 55 éves Jony Ive szkeptikusan nyilatkozott. A szakember azt közölte, hogy nem rajong a túl sok érintésért az autóban, mert ez egy példa arra, hogy egy felületet "nem megfelelően irányítanak valami olyasmivel, mint a multitouch". Azonban jelezte, hogy alapvetően még mindig meg van győződve az érintésről, mondván hogy ez a fajta művelet "fantasztikus lehetőségeket" kínál, de egy kicsit túl gyakran használják. Ezért úgy vélte, hogy itt lenne az ideje, hogy ismét jobban összpontosítsanak az emberek a fizikai vezérlésre.

"Lehetséges, hogy az inga egy kicsit az olyan interfészek és termékek felé lendül, amelyek tapinthatóbbak és fizikailag jobban bevonhatók" - hangsúlyozta Ive, amikor a vezérlés jelenlegi trendjeiről kérdezték és megerősítette, hogy ugyanezt szeretné látni az autók esetében is. Kara Swisher műsorvezető végül megkérdezte a brit-amerikai kettős állampolgárt, hogy nem szeretne-e maga is autót tervezni. Erre a kérdésre nevetett és azt mondta: "Tudod, hogy erről nem tudok veled beszélni".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások