Az ATI célba vette a munkaállomások piacát

Az ATI célba vette a munkaállomások piacát

2001. március 25. 19:27, Vasárnap
Az ATI Technologies, a világ legnagyobb grafikus rendszereket gyártó cége a hét végén jelentette be, hogy a társaság egy 10 millió dolláros vásárlással be kíván jutni a munkaállomások grafikus megoldásainak piacára.

Az ATI Technologies, amely többek között népszerű videókártyáiról híres, az elmúlt napokban meglepő döntésre szánta el magát. Az óriáscég, amely jelenleg a világ legnagyobb grafikus chipeket és videókártyákat gyártó társasága, egy 10 millió dolláros vásárlás keretében megszerzi a SonicBlue Inc. (korábban S3 Inc.) FGL Graphics division részlegét.
A SonicBlue FGL Graphics alosztálya különböző, munkaállomásokba szánt grafikus megoldásokat és technológiákat fejleszt és értékesít. Az FGL Graphics a Fire GL márkanév alatt fejleszti Microsoft Windows NT- és Linux-alapú munkaállomásokba készülő grafikus rendszereit.

Az ATI 7,3 millió dollárt fizet a SonicBlue-nak a FGL Graphics részlegéért, amelyet később még további, legfeljebb 7,3 millió dollár követ majd. A SonicBlue FGL Graphics részlegének eladása a cég azon terveit tükrözi, amelyek szerint a társaság a jövőben kizárólag internetes és digitális eszközök gyártásával kíván foglalkozni, a grafikus chipset üzletágat pedig leállítja a cég.

Az ATI Technologies célja az FGL Graphics megvásárlásával az, hogy a társaság felgyorsítsa bejutását a nagyteljesítményű munkaállomásokba. David Orton, a társaság elnöke úgy gondolja, hogy mindez előreláthatóan két évet vesz majd igénybe. Orton szerint a mostani felvásárlással a cég a különféle technológiák mellett több OEM kapcsolatot is szerzett, de emellett a független szoftverfejlesztők támogatása, és egy nagyszerű OpenGL-lel foglalkozó csapat is igen értékes lehet.

Orton szerint legalább ilyen fontos továbbá az is, hogy a mostani felvásárlással az ATI megerősítette a nagyteljesítményű asztali gépekben szerzett piaci pozícióját is, mivel a rengeteg szempontból nagyszerű Fire GL technológia alkalmazható lesz az ATI jövőbeli, asztali gépekbe készülő grafikus chipsetjeiben.
Az ATI közleménye szerint az FGL Graphics jelenleg a Compaq, a Dell, a Fujitsu, a Hewlett-Packard, az IBM és a Siemens cégeknek szállít különféle termékeket. Az ATI 35 kutató-fejlesztő (R&B) alkalmazottat szerez a vásárlással Münchenben és San Joseban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások