Átáll az USB-re az Apple

Átáll az USB-re az Apple

2022. október 16. 11:06, Vasárnap
Beadja a derekát a cég, viszont ez nem tart majd sokáig, van ugyanis egy kibúvó.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Európai Unió egy hosszú folyamatot zárt le, mivel megszületett a végleges döntés (és jóváhagyás) az egységes töltőszabvány bevezetéséről. Ez 2024-ben lép majd érvénybe, a jelek szerint pedig az Apple is megfelel majd az előírásoknak, legalábbis egy rövid ideig.

A Bloomberg adott hírt a napokban arról, hogy a cég már valóban tervezi az USB-C átvételét és annak széles körű alkalmazását, ennek eredményeként pedig elsőként a fülhallgatókat vinnék át a rivális szabványra, hogy megfeleljenek az európai előírásoknak. Ehhez csatlakozhat számos egyéb megoldás, így például a Magic Mouse, de az okostelefonok sem maradnak majd ki a körből, hiszen a 2024-es céldátum ezen termékekre is vonatkozik. Az Apple már dolgozik az iPhone 15 átállításán, ezt állítólag már májusban is tesztelték, vagyis ezen a területen legkorábban jövőre valósulhat meg a nagy váltás, ami viszont nem tart majd sokáig, a cég ugyanis már keresi a kibúvót.

Tekintettel arra, hogy az európai szabályozás nem vonatkozik a vezetéknélküli alternatívára, a cég ezen fejlesztéseket igyekszik majd előtérbe tolni, jó eséllyel teljesen száműzve a hagyományos csatlakozókat. Bár ezen a területen korábban meggyűlt a bajuk a Qi-szabvánnyal, könnyen lehet, hogy az iPhone 16 esetében már kizárólag a vezetéknélküli változatot hagynák meg, teljesen átállva az induktív töltésre. Az ezzel kapcsolatos törekvésekről tulajdonképpen már a hagyományos jack-dugó 2016-os száműzése óta rendszeresen olvashatunk, nagyon úgy tűnik azonban, hogy az elkövetkező két évben valósulnak majd meg a fő célkitűzések.

Az még nem világos, hogy mi történik majd a laptopok területén, ezen fejlesztésekre ugyanis csak 2026-tól terjesztenék ki a fenti követelményt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások