Repülni és búvárkodni is képes drónokat készítettek Kínában

Repülni és búvárkodni is képes drónokat készítettek Kínában

2022. november 18. 14:33, Péntek
A járművek mind a két közegben tökéletesen működnek.

A Harbini Egyetemen kifejlesztett Longbow 1 és 2 prototípusai akár 100 méter mélyre is lemerülhetnek, s a víz alatt és a levegőben egyaránt tudnak haladni. Az intézmény egy videót is megjelentetett, amelyen látható, ahogy az egyik drón egy tesztrepülés során kijön a vízből, majd a felszínre érve a levegőbe emelkedik. A The EurAsian Times a cikkében rámutatott, hogy a járművek teljesen önállóan repülnek, vagy inkább merülnek.

A Longbow 1 és 2 nevű két drón prototípusa állítólag akár 100 méter mélyre is képes lesz merülni, egy kilogramm hasznos teherrel a fedélzetén. Míg a Longbow 1-nek fix szárnyai vannak, addig a Longbow 2 szárnyai mozgathatóak.


"A levegő és a víz két teljesen különböző közeg. A víz sűrűsége majdnem 800-szor nagyobb, mint a levegőé. Amikor egy jármű két teljesen eltérő környezeti közegben működik, a szél, a hullámok és az áramlatok nagyon más hatással vannak rá. A megfelelő dinamikai válaszok a drón esetében nagyon eltérőek" - idézte a The EurAsian Times Wang Baoxu mesterszakos hallgatót. Ennek eredményeként Baoxu szerint különösen a járművek ideális súlyát kellett finomhangolni. A drónnak meg kell birkóznia a víz alatti ellenállással, valamint elég könnyűnek kell lennie a repüléshez.

Kína már jó ideje kutatja az ilyen járműveket, amelyek a vízen és a levegőben egyaránt használhatók. Ji Wanfeng, a kínai Haditengerészeti Repülési Egyetem professzora úgy vélte, hogy ezeket a különleges drónokat elsősorban az ellenséges radarok kikerülésére lehetne használni. A többszöri fel- és lemerüléssel meg lehet zavarni az ellenséget, és áttörni az ellenséges vonalakat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások