Sofőr nélkül közleked­hetnek San Franciscóban a Waymo robotautói

Sofőr nélkül közleked­hetnek San Franciscóban a Waymo robotautói

2022. december 10. 12:18, Szombat
A szolgáltató ugyanakkor az utakért még nem kérhet pénzt.

A Kaliforniai Közüzemi Bizottság (CPUC) most kiadott engedélyének köszönhetően a Waymo autonóm robottaxijai már vészhelyzetben beavatkozó biztonsági vezető nélkül haladhatnak San Francisco közútjain. A vállalat azonban még nem számíthat fel díjat az ügyfeleknek ezekért a fuvarokért, ehhez ugyanis újabb engedélyre van szükség. Eddig a Waymo gépkocsijai csak akkor közlekedhettek San Francisco útjain, ha egy biztonsági sofőr ült a volán mögött.

Érdekesség, hogy a társaság már rendelkezik a kaliforniai gépjármű-felügyelet (DMV) engedélyével arra, hogy díjat kérjen a vezető nélküli fuvarokért, de ez nem elegendő, mivel a dolgot még a CPUC-nak is jóvá kell hagynia.

A Waymo az amerikai Arizona államban található Phoenixben már 2018 decembere óta kínál taxiszolgáltatást "Waymo One" néven, amely 2020 óta biztonsági sofőr nélkül is elérhető. A cég lehetővé tette az ügyfelek számára, hogy beszámoljanak az utazásaikról. A fuvarokat azonban úgynevezett flottaüzemeltetők felügyelik, akik vészhelyzetben beavatkozhatnak, például megállíthatják vagy átirányíthatják a járművet, ha valami baj történik. A San Francisco területére most kiadott engedélyben viszont nincs szó ilyen flottaüzemeltetőkről, ezért feltételezhető, hogy a robottaxik teljesen önállóan fognak működni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások