Microsoft: jó drivereket akarunk!

Microsoft: jó drivereket akarunk!

2001. április 2. 05:55, Hétfő
A szoftveróriás Microsoft is tisztában van azzal, hogy még a legutóbbi operációs rendszerei is sokszor lefagynak, ami egyrészt köszönhető az esetlegesen hibásan konfigurált, vagy tuningolt hardvereknek, másrészt magának az operációs rendszer hibás kódjának, vagy pedig a nem megfelelő minőségű meghajtó programoknak, vagyis a drivereknek.

A Microsoft képviselői legutóbbi megnyilvánulásaikban leginkább erre a harmadik instabilitást okozó tényezőre, vagyis a driverekre helyezték a hangsúlyt, és felhívták a hardveres cégek figyelmét arra, hogy próbálják meg minél kiválóbb meghajtó programokkal ellátni termékeiket. A Microsoft rendkívül nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a cég következő generációs operációs rendszere, a korábban Whistler kódnéven futott Windows XP a lehető legstabilabb Microsoft operációs rendszer legyen. Ennek a célnak az elérésének érdekében azonban nem elég, ha a cég fejlesztői teljesen kitisztítják és optimalizálják az operációs rendszer magját, hiszen, ha a meghajtó programok és az egyéb nem Microsoft termékek továbbra is a maihoz hasonló gyatra minőségűek lesznek, akkor nem sok minden fog változni.

Ezért a Microsoft most felhívja minden fejlesztőcég figyelmét arra, hogy próbáljanak minél jobb minőségű és megbízható drivereket írni, valamint a cég képviselői azt is bejelentették, hogy a Windows XP esetében egy nagyméretű figyelmeztető felirat fogja felhívni a gyanútlan felhasználók figyelmét arra, hogy éppen egy olyan drivert próbálnak feltelepíteni, mely azt megelőzően még nem felelt meg a Microsoft cég driver tesztjein.
Amíg a Microsoft Windows 2000 operációs rendszer esetében az említett "nem megfelelő driver"-re való figyelmeztetés még opcionális volt, addíg a Windows XP-ben ez a szolgáltatás már alaphelyzetben be lesz kapcsolva.

A Microsoft cég emberei az ehéten megrendezett Windows Hardware Engineering konferencia keretein belül arra ösztönözték a megjelent szoftverfejlesztőket, hogy próbáljanak meg minél tökéletesebb drivereket írni. A konferencián több ezzel a témakörrel foglalkozó ülést is tartottak, így olyan konkrét eseteket is bemutattak, melyekben az instabilitás oka a nem megfelelő minőségű driver volt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások