Műholdas eléréseket biztosít a Qualcomm

Műholdas eléréseket biztosít a Qualcomm

2023. január 9. 14:08, Hétfő
A csúcskategóriás telefonokban jelenik meg az új funkció, amely saját chipjeiket egészíti ki.

Az elmúlt hónapokban több alkalommal olvashattunk arról, hogy számos szereplő gondolkodik a meglévő mobilos elérések kiegészítésén, azok kibővítésén, hogy sokkal jobb lefedettséget biztosítsanak, legalábbis egyes funkciók esetében. Legutóbb arról írtunk, hogy a Bullitt gondolkodott műholdas üzenetküldésen, most pedig maga a Qualcomm vezetné ezt be.

A cég nem is olyan régen rántotta le a leplet saját új csúcskategóriás fejlesztéséről, amely a Snapdragon 8 Gen 2 nevet kapta, most pedig egy újabb hivatalos bejelentéssel tették egyértelművé, hogy ezen chipek egy további funkcióval egészülnek ki. A Snapdragon Satellite ezek szerint valóban globális lefedettséget biztosít majd, legalábbis bizonyos prémium okostelefonoknál, amelyek a fenti chipre épülnek, az egyes gyártók jóvoltából pedig megfelelő módon támogatják majd a platformot. Természetesen a meglévő partnerek együttműködése ehhez nem elegendő, a rendszer alapjait az Iridium időjárást jól tűrő L-sávja adja majd, ahogy azt ez utóbbi cég közleményében is olvashatjuk.

Természetesen ezúttal sem arról van szó, hogy minden beszélgetést, üzenetküldést, valamint a teljes böngészést műholdakon keresztül bonyolíthatjuk majd le, ennek nem is lenne sok értelme. A Qualcomm magyarázata alapján a vészhelyzetekben leadott üzenetekre, az SMS-ekre, valamint néhány egyéb üzenetküldő funkcióra szorítkozik a platform, tehát ezeket használhatjuk majd, szinte teljes, globális lefedettség mellett. Azt is mindenképpen fontos megemlíteni, hogy az első körben csak csúcskategóriás telefonokon, a kijelölt régiókban értékesített példányokon jelenik majd meg a funkció, amelyet a későbbiekben terjesztenének ki a középkategóriára, valamint az egyéb kütyükre (táblák, járművek, IoT-eszközök).

Az első ilyen készülékek az idei évben jelennek majd meg a piacon, meglátjuk, erre mennyiben lesz igény.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások