Titkos rakományt vitt fel a Falcon Heavy

Titkos rakományt vitt fel a Falcon Heavy

2023. január 20. 11:31, Péntek
A hosszú szünet megtörése után újabb fellövést hajtottak végre, ezúttal részben titkosítva.

Elon Musk cége kapcsán nem is olyan rég írtunk arról, hogy egyebek mellett a Hubble túlélésében is segíthetnek, eközben azonban tovább folytatódott a fellövések sorozata, amelyben most a Falcon Heavy ismét helyet kapott. Részben nemzetbiztonsági célokat szolgált a start, amely jól, a terveknek megfelelően zajlott le.

A USSF-67 névre keresztelt küldetés az eredeti tervhez képest egy napos csúszást szenvedett, ennek okát azonban nem közölték a nyilvánossággal. A vasárnapi rajt ezután minden különösebb probléma nélkül zajlott le, a jóval nehezebb rakéta a menetrend szerint emelkedett a magasba, elhagyva a gyorsítórakétákat, amelyek ezt követően szinkronban tértek vissza, ezúttal is látványos landolást produkálva. Ennél nyilván még érdekesebb, hogy további részleteket már nem árultak el, bár azt megtudtuk, hogy egy, már korábban is bevetett típust lőttek fel, amely további műholdak számára biztosítja a geoszinkron-pálya elérését, majd pedig az ottani üzemelést.

A Falcon Heavy tavaly novemberben egy 3 évig tartó szünetet tört meg, a nehezebb típusra ugyanis a legtöbb küldetés esetében nincs igazán szükség. Akkor a USSF-44 keretei között lőttek fel egy hasonló platformot (LDPE), amely többek között a fejlett kommunikáció, valamint az űrben uralkodó időjárás jobb felmérése területén nyújt majd előrelépést. A rakományban most emellett egy kommunikációs műhold, a Continuous Broadcast Augmenting SATCOM is helyet kapott, bár ezt a Space Force megbízásából lőtték fel, vagyis ennek is nemzetbiztonsági vonzatai vannak.

A Falcon Heavy az SLS első próbája miatt már nem a legerősebb aktív megoldás, ez utóbbit azonban a cég Starshipnévre keresztelt, még nagyobb típusa előzheti majd be, amennyiben a végleges változat sikeresen összeáll és probléma nélkül bemutatkozik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások