10 éve nem álltak ilyen rosszul az okostelefonok

10 éve nem álltak ilyen rosszul az okostelefonok

2023. január 20. 11:15, Péntek
Erre figyelmeztetnek a most közzétett számok, de az idei év sem lesz sokkal jobb.

A napokban mi is beszámoltunk arról, hogy a friss adatok alapján tavaly már egyenesen bezuhant a PC-k piaca, de korábban arról is szót ejtettünk, hogy egyre több használt telefont adnak el. Most ez utóbbi kategóriáról futott be egy új felmérés, amely szintén meglehetősen negatív képet tár elénk.

A Canalys tette közzé a héten legújabb összegzését, amelyben már komoly negatív eredményről adtak hírt. Saját adataik szerint a teljes évre vetítve tavaly 11 százalékkal kevesebb okostelefont szállítottak le, mint 2021-ben, amennyiben pedig pusztán az utolsó negyedéves számokat hasonlítjuk össze, a visszaesés mértéke már eléri a 17 százalékot. Ez mindenképpen komoly rontás, mi több, az okostelefonok területén belül kereken 10 éve nem volt erre példa, jelen pillanatban pedig nem úgy tűnik, hogy az idei év sokkal jobb eredményeket hoz majd magával, hiszen a fő indokként felsorolt gazdasági nehézségek egyelőre nem látszanak enyhülni.


Ami a gyártók versenyét illeti, itt egyedül a Samsung és az Apple tudott némileg javítani, sorrendben 22 és 19 százalékos szeletet kaparintva meg a területen belül. Az utolsó negyedévben, különösen pedig az ünnepi szezonban azonban az Apple már egyértelműen az élre állt, ők 25 százalékot tudhattak magukénak, miközben a Samsung kénytelen volt megelégedni 20 százalékkal. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az iPhone 14 még mindig új megoldásnak számított, miközben a Galaxy S22 már némileg korosodó típusnak minősült, a helyzeten tehát csak a február elején bemutatkozó közvetlen utód, az S23 változtathat majd.

A többi jól ismert név kisebb veszteségeket szenvedett, a Xiaomi, az Oppo és a Vivo sorrendben 11, 10 és 8 százalékot tartott meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások