Felgyorsul az ARM-laptopok terjeszkedése

Felgyorsul az ARM-laptopok terjeszkedése

2023. február 15. 11:24, Szerda
A sort az Apple nyitotta meg, viszont két újabb gyártó hoz új lendületet a folyamatba.

A tavalyi év legvégén írtunk arról, hogy néhány éven belül akár a PC-k egyharmadát hódíthatja meg az ARM architektúrája, amely licencelt formában jelenik meg egyre több laptopban. Most egy új felmérés jelzi számunkra, hogy a lendület felgyorsulhat, mivel az Apple példáját két másik cég követi a közeljövőben.

A Counterpoint Research tette közzé a napokban saját friss anyagát, amelyben szintén erre a kérdésre, vagyis az ARM-alapú laptopok terjeszkedési ütemére koncentrálnak. Ebben kiemelik, hogy amíg a tavalyi évben az összes eladott hordozható PC-k mindössze 13 százalékát tették ki ezen fejlesztések, addig idén ez az arány már 15 százalék lehet, jövőre pedig még nagyobb ütemben bővülhet a kategória, elérve a 18 százalékot. 2027-re, vagyis alig néhány éven belül, már 25 százalékon állhat a mutató, vagyis a teljes piac egynegyedét kaparinthatják meg ezek a megoldások, amelyek a megszokottól eltérő architektúrára épülnek, egyre javuló teljesítménnyel.

Jelen pillanatban leginkább az Apple korai nyitásának köszönhető a növekedés, hiszen a cég a házon belül fejlesztett megoldásokkal (M1 és M2) uralja az új szegmens 90 százalékát. Ez önmagában nem lesz elegendő a gyorsabb térhódításhoz, mivel azonban hamarosan két másik cég, a Qualcomm és a MediaTek is felzárkózik majd, a terjeszkedés üteme jelentős mértékben megugorhat. Előbbi cég saját jelentésében már azt közölte, hogy az Oryon-magukra épülő Snapdragon-chipek jó ütemben haladnak előre, ennek köszönhetően pedig több OEM-gyártóval egyeztetnek a menetrendek mielőbbi kialakítása érdekében.

Ezen előrejelzésekből jól látható, hogy az évtized végére már a maitól alaposan eltérő helyzet alakulhat ki a PC-piacon, meglátjuk, hogy ez mennyiben valósul meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások