Emberekkel is repül nemsokára a Starliner

Emberekkel is repül nemsokára a Starliner

2023. február 21. 15:53, Kedd
Jön az újabb fontos teszt, amelynek menetrendjéről most adtak hírt az illetékesek.

Eredetileg tavaly májusban számoltunk be arról, hogy végre fellőtték a Boeing űrkapszuláját, amely ezzel gyakorlatilag kiküszöbölte a korábbi kudarcokat, bár a teszt nem teljesen tökéletesen zajlott le. Most végre jön a soron következő lépés, amely már emberi legénység bevonásával ismételné meg a sikert.

A NASA hivatalos közleményében arról olvashatunk, hogy a pénteken lezajlott tájékoztatón előre jelezték a CST-100 Starliner Nemzetközi Űrállomásra vezető, következő útjának főbb részleteit. A teljes eseményt a YouTube oldalán nézhetjük végig, ez alább beágyazva is megtekinthető, a lényeg viszont számunkra az, hogy a Boeing Crew Flight Test (CFT) névre keresztelt küldetés néhány héten belül, a tervek szerint április közepén, esetleg a hónap végén jön majd el. Ez lesz az utolsó kísérlet a rendszeres fellövések előtt, így mindenki kiemelt figyelemmel követi majd az fejleményeket.


Ha minden jól megy, a meglehetősen rögös úton idáig eljutó kapszula a United Launch Alliance által biztosított Atlas V típusú rakétán indul el, ezúttal már kétfős személyzet bevonásával. Barry “Butch” Wilmore és Suni Williams a NASA oldaláról érkezik, ők fogják majd megtenni a fontos utat a Nemzetközi Űrállomásra, hogy 8 nappal később visszatérjenek, az új-mexikói White Sands mellett landolva. Ha minden jól megy, az űrkapszula megkapja az engedélyt a rendszeres utakra, ezzel tehát felsorakoznak a SpaceX megoldásához, amely évek óta teljesít szolgálatot ugyanezen repüléseken.

Az eredményről természetesen mi is beszámolunk, a pontos menetrendet csak ezt követően állítják majd össze.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások