Megkérdőjelezhetetlen a Tesla előnye

Megkérdőjelezhetetlen a Tesla előnye

2023. február 22. 18:21, Szerda
Az amerikai és az európai piacon is jól áll az árcsökkentéssel újító autógyártó.

Az elektromos autók témáján belül nem is olyan rég írtunk arról, hogy ezen járművek Európában már a dízeleket is megelőzték, eközben azonban a tengerentúlon világossá vált, hogy nem működik az e-kutak jó része. Most több felmérés eredményei futottak be, ezek pedig a Tesla komoly előnyét mutatják, legalábbis a kategórián belül.

A napokban a BloombergNEF tette közzé friss adatait, amelyek többek között azt mutatták meg nekünk, hogy a tavalyi évben némileg átalakult a rangsor, hiszen az abszolút első Kína mögé már az Egyesült Államok jött fel a második helyre, megelőzve az addig ott tanyázó Németországot. Ez a két ország mérete alapján nem is meglepő, viszont jól jelzi a további erősödét megcélzó amerikai törekvést, amely többek között a Biden-adminisztráció által bejelentett további kedvezményekből rajzolódik ki. 2022-ben csaknem egymillió e-autót adtak el odaát, miközben egy évvel korábban ez még csak 650 ezer darab volt – a 852 ezres német adat már csak a harmadik helyre volt jó, miközben a gyártók listáján a Tesla emelkedik ki a mezőnyből, a többiek ugyanis messze lemaradva követik őket.

A European Alternative Fuels Observatory ezzel egy időben a CleanTechnica összegzésére hivatkozva számolt be arról, hogy december folyamán már az európai eladások 25 százalékát tették ki a tisztán elektromos autók, miközben a plug-in hibridek aránya 38 százalékra emelkedett. Saját régiónkban egyetlen hónap alatt már több mint 413 ezer BEV-autót regisztráltak, ami új rekord, egyben pedig 46 százalékos ugrást jelent a novemberi eredményhez képest. A listán itt is a Tesla megoldásai állnak az első helyeken, a Model Y és a Model 3 után azonban a VW ID.4 és ID.3 következik a sorban, az első ötöt pedig a Ford Kuga zárja.

Természetesen azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nem létezik valóban zéró kibocsátással érkező személyautó, viszont az elektromosok térhódítása ettől függetlenül folytatódni fog.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások