HP: fokozódó támogatás Linuxra

HP: fokozódó támogatás Linuxra

2001. április 6. 19:37, Péntek
A Hewlett-Packard már egy ideje beszél forráskódjai szabaddá tételéről, de eddig még semmit nem tett az ügy érdekében. Úgy tűnik azonban, hogy ez most megváltozik.

Lehetséges, hogy az IBM az elkövetkezendő években, a reklámkampányt is beleértve, akár egymilliárd dollárt költsön a Linuxra, de emellett a HP is csendesen támogatja a Linux felhasználók közösségét. Az elmúlt két hétben a cég tett pár érdeklődésre méltó nyilatkozatot egy új nyomtatóeszköz valamint új driverek megjelenéséről.

A kérdésre, ami sok Linux felhasználót foglalkoztatott, végre választ kaptunk. Március 20-án ugyanis a HP kiadta egyes népszerű nyomtatóihoz a meghajtóprogramok forráskódját is, ez sok nyomtató esetében teljes körű támogatottságot ad, néhánynál azonban csak az alapszolgáltatásokat teszi lehetővé. Ez a döntés, és főleg az azt követő cselekedet fényes bizonyítéka annak, hogy a cégnél múlt évben történt személycserékkel olyan ember, nevezetesen Bruce Perens, került vezető pozícióba, aki szavakon kívül más támogatást is ad az open-source projektnek.

A Hewlett-Packard interneten is elérhetővé tette a forráskódokat, amelyek használata számos engedélyhez kötött. (egyesek a GPL, mások az LGPL hatáskörébe esnek, megint mások a BSD-típusú licenszekhez hasonlóan azzal a kikötéssel használhatók, hogy csak HP nyomtatókhoz szabad őket alkalmazni.) A forráskód ugyanolyan jól használható a cég régi, Deskjet 600-as sorozatú printereihez, mint a legújabb 990C-hez.

Ugyanazon a napon, amikor bejelentették a források nyilvánossá tételét, közölték a 4200-as számú Print Server eszközük megjelenését, azonban a weboldalukon megjelent előzetesből a történet nagy részét kihagyták. A fejlesztés alatt csak Nautilus kódnéven emlegetett 4200-as, a JetDirect 400-et hivatott fölcserélni. Sajtóközleményükben azt közölték, hogy az új eszköz támogatja a Windows 95,98,2000,NT,Millenium és a Unix klienseket is. Ezen kívül hálózaton belül lehetővé teszi az un. "drop in- point and print" nyomtatási technikát. Amiről a közlemény nem szól az az, hogy Linuxon 2.2-es kernel alatt, és Samban keresztül fut.

A Samba fejlesztői csapatot a fejlesztés során egy, a VA Linux és a Linuxcare közti, együttműködés hozta össze a HP csapatával. A Hewlett-Packard komolymértékű tesztjei, és a Samba csomagban végzett óriási fejlesztéseknek nemcsak a 4200-as vásárlói, hanem a többi Samba felhasználó is előnyét látja majd. A tesztelőcsoport szerint a Nautilus ugyanolyan jól kell működnie, mint az NT-nek. A munkájuk során mindent hibának minősítettek, ami nem tökéletesen úgy működött, mint ahogy azt elvárták. A fejlesztések során a legnagyobb gond a HP által szabadalmaztatott forráskód kezelő rendszer, és a Samba csapat által használt CVS közt volt, de a Samba-sok rábeszélésére a cég fejlesztői áttértek ez utóbbira.

Ha a Hewlett-Packard továbbra is ezen az ösvényen halad, akkor rövidesen ismert lesz a neve az open-source területen is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások