Az Intel kiáll az RDRAM mellett

Az Intel kiáll az RDRAM mellett

2001. április 20. 23:55, Péntek
Annak ellenére, hogy a Pentium 4 processzorra épülő számítógépekhez használt RDRAM memóriákat sokan kritizálják elsősorban a magas áruk miatt, az Intel mégis nagy jövőt szán ezeknek a memóriáknak.

Jelenleg a Pentium 4 alapú rendszerek csak a nagyon drága RDRAM (Rambus DRAM) memóriákkal együtt használhatók. Mivel az Intel belátható időn belül nem tudja jelentősebb mértékben befolyásolni az RDRAM árakat, ezért egy új megoldást választott. A Pentium 4 processzorainak népszerűsítése érdekében támogatni fogja az SDRAM memóriák használatát is a Brookdale nevű chipkészletével. Manapság erről a lapkakészletről nagyon sokat lehet hallani, ami érthető is, hiszen a jövőben az olcsóbb Pentium 4-es rendszerekben lesz megtalálható. A jövő évben fog megjelenni a Brookdale azon verziója, amely már a DDR SDRAM memóriákkal is kompatibilis lesz. A jelenleginél olcsóbb megoldások kidolgozása nagyon fontos az Intel számára. Ennek az is oka, hogy 2003-ban már megjelenhetnek azok a Celeron CPU-k, amik Pentium 4-es processzormagot fognak tartalmazni. Ezeket pedig csak akkor tudja majd eladni a cég, ha lesz olcsó chipkészlet és memória.

Annak ellenére, hogy mostanában a hírekben jobbára a Brookdale lapkakészlet szerepel, az Intel nem fejezte be az RDRAM memóriákat támogató eszközeinek a fejlesztését. Ezt jól mutatja a Tulloch chipkészlet példája is. A Tulloch már régebben is szerepelt az Intel terveiben, de egy idő után a cég befejezte a fejlesztését. Ennek oka az volt, hogy az RDRAM memóriákkal kapcsolatban problémák merültek fel. Most viszont a Tulloch fejlesztése ismét elkezdődött, és várhatóan 2002 közepén piacra is kerülhet. Az új lapkakészlet már egy második generációs RDRAM kompatibilis chipkészletnek felel meg. Többek között támogatja a PC1066 RDRAM memóriákat, valamint a 133MHz-es Quad-Pumped Bus-t. A Tulloch tehát minden eddiginél nagyobb memória sávszélesség elérését teszi majd lehetővé.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy az Intel azt szeretné, hogy a nagyobb teljesítményt igénylő rendszerekben továbbra is a Pentium 4 - RDRAM páros domináljon. Az olcsóbb számítógépek esetében pedig az SDRAM és a DDR SDRAM memóriák használatát fogja támogatni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások