A hardverpiac és a játékszoftverpiac kapcsolata

A hardverpiac és a játékszoftverpiac kapcsolata

2001. április 21. 16:30, Szombat
Szakértők szerint a játékszoftver ipar sokat segíthet a jelenleg éppen gazdasági nehézségekkel küzdő PC-s hardveriparnak, hiszen mint tudjuk, a számítógépes játékok éppen a leginkább hardverérzékeny alkalmazások, mert ha egy felhasználó mindig a legújabb, legszebb játékokkal szeretne játszani megfelelő minőségben, akkor szinte havonta kell valamilyen új alkatrészt vásárolnia a számítógépébe.

A játékszoftverek, valamint az egyéb multimédiás szoftverek fejlesztését éppen ezért sok esetben támogatják a hardverek gyártásával foglalkozó cégek, hiszen például a chippiac vezető cége, az Intel már évek óta dollármilliókat öl bele különböző multimédiás technológiák kifejlesztésébe. Piackutatói előrejelzések szerint bármilyen rossz gazdasági mutatók lehetnek az Európai, vagy az Egyesült Államokbeli piacokon, a játékipar várhatóan továbbra is nagyon fényes jövő előtt áll. A játékszoftverek piacán egyébként köztudottan vannak kiemelt időszakok, amikor jelentősen megnőnek az eladások. Ezek az időszakok általában az ünnepek táján vannak, de a játékeladások szempontjából legkedvezőbb ünnep egyértelműen a karácsony.

Jelenleg az egyik legsikeresebb PC-s játékprogram a több évig tartó előkészületek után nemrégiben megjelent Black & White, melyből Angliában a megjelenés hetében 33 ezer darabot adtak el, de még a második héten is több mint 25 ezer darab fogyott el belőle. A Black & White részletes 3D-s grafikája, valamint komoly mesterséges intelligenciája természetesen elég komoly számítógépes hardvert igényel, így például egy ilyen játék megjelenése sok felhasználót arra késztethet, hogy gyorsabbra cserélje a PC-jében található processzort, vagy grafikuskártyát.

Az elmúlt időkben egyébként némi visszaesés volt tapasztalható a játékszoftverek piacán, ám ez nem a PC-s fronton következett be, hanem a konzolok piacán. Ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a Sony PlayStation generációváltáson esett át, ez pedig némileg negatívan hatott a játékeladásokra. A szakértők összefüggést látnak abban, hogy míg a konzolos játékok eladási mutató romlottak az elmúlt időkben, addig a PC-re fejlesztett játékokból egyre több fogyott ebben az időszakban.

Az év végére várhatóan újra fellendül a konzolokra írt szoftverek piaca, hiszen a PlayStation 2 esetében stabilizálódik a piac, ezenkívül pedig megjelenik a Microsoft Xbox és a Nintendo Game Cube is. A PC-s piacon hamarosan megjelennek majd a 2 GHz-hez közeli frekvencián üzemelő új processzorok, melyek eleinte természetesen nem lesznek bestsellerek, azonban idővel egyre több gamer engedheti majd meg magának egy kisebb frekvenciájú Pentium 4, vagy AMD Athlon processzor megvásárlását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások