Feltörekvőben a Pocket PC

Feltörekvőben a Pocket PC

2001. április 25. 14:54, Szerda
[IDG] A szoftveróriás Microsoft Pocket PC projektje az egy évvel ezelőtti elindulása óta a jelek szerint igen jelentős sikereket ért el, és az elemzők vélekedése szerint már-már a konkurens Palm Inc.-et és partnereit fenyegeti.



Az elemzők szerint a Microsoft Pocket PC rendszere igen népszerű az üzleti felhasználók körében, és folyamatosan növekvő alkalmazottsága révén hamarosan komoly veszélyt fog jelenteni a Palm Inc. és partnerei számára a jelenleg ez utóbbiak által uralt kéziszámítógép-piacon. A szakemberek szerint mindezért a Microsoft üzleti partnerei nagymértékben felelősek.
Az elemzők szerint a közeljövőben a Palm várhatóan megtartja vezető pozícióját, mivel jelenleg megközelítőleg 11 millió Palm eszköz van otthoni és üzleti felhasználók kezeiben. A stamfordi Gartner szerint azonban a Pocket PC jelentős piaci áttöréseket ért el a vállalati felhasználási területen ott, ahol a cégek teherautószámra veszik az efféle eszközöket.

"A Pocket PC, különösen a Compaq iPaq, úgy tűnik, elnyerte a vállalati vezetők szivét" - mondta Bob Egan elemző. A megkérdezett vállalati vezetők szerint a döntés egyik vagy másik kéziszámítógép-vonal mellett olyan tényezőktől függ, mint a használandó alkalmazás, a háttérrendszerekkel való kapcsolattartás formája és a felhasználó típusa.

A Wyndham International Inc. nemrég kezdett egy Palm OS és hardver-alapú bejelentkezési rendszert kiépíteni, de Mark Hedley technológiai vezető inkább a Pocket PC-ket választotta volna. A Wyndham választása korábban azért esett a Palm rendszerekre, mert a Pocket PC-k akkor még nem jelentek meg. Hedley szerint a döntés meglehetősen szerencsétlen volt.

"Inkább Pocket PC-ket szeretnék" - mondta. "Funkcionálisan sokkal gazdagabbak. A Windows CE operációs rendszer sokkal több szolgáltatást kínál, mint a Palm OS, amely utóbbi szerintem eléggé behatárolja a lehetőségeket." Hedley vélemény azonban nem egyedüli, a legtöbb cég vezetője osztja azt.
A Pocket PC mellett azonban a Palm is számos támogatóval rendelkezik, így jelenleg nem áll fenn a Pocket PC egyeduralomra törésének lehetősége. A szubjektív megítélés újabb példája, hogy a Palm támogatói leginkább a rendszer egyszerűségét emelik ki előnyként, azt amely miatt a Hedley-hez hasonló vezetők inkább a Pocket PC-t választják.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások