Új QuickTime

Új QuickTime

2001. április 26. 20:53, Csütörtök
[CNet] Az Apple Computer bemutatta a QuickTime digitális videólejátszó szoftver legújabb verzióját, melytől a cég azt várja, hogy visszaszerezheti a webes szórakoztatóiparban korábban egyszer már megszerzett kiváló pozícióját, mely pozícióból egyébként a Microsoft és a RealNetworks cégek szoftverei taszították le a QuickTime-ot. Pár évvel ezelőtt az Apple videólejátszó szoftvere rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, hiszen a PC-s videózás beindulásakor sokan ezt a programot részesítették előnyben, azonban az internet egyre nagyobb térnyerése óta a QuickTime háttérbe szorult.

A Jupiter Media Metrix piackutató cég által a napokban nyilvánosságra hozott friss felmérés szerint a QuickTime volt az egyetlen olyan nagyobb és nevesebb videólejátszó szoftver, amely 2000 januárja és 2001 januárja között vesztett piaci részesedéséből, mégpedig nem is kis mértékben, hiszen ez idő alatt 8 százalékkal esett vissza a QuickTime népszerűsége. A piackutató cég felmérései szerint, míg manapság körülbelül 25 millió személyi számítógépre van feltelepítve valamelyik RealNetworks szoftver, addig az Apple által fejlesztett QuickTime szoftver csak 7,2 millió számítógépen van jelen.

A QuickTime most bemutatott verziójának része egy új felhasználói lejátszó szoftver, valamint egy új, a streaming szervereket üzemeltető cégek számára fejlesztett szoftver is, így az Apple cég reményei szerint ezentúl már az internetes világban is egyre nagyobb részesedésre tehetnek majd szert a QuickTime videók. Szakértők szerint az új QuickTime valóban sokat segíthet a korábbi jó hírnév visszaszerzésében, ám ebben a piaci szegmensben valószínűleg csak a következő évben dől majd el, hogy ki viszi el a pálmát, ugyanis a filmipar, valamint a hanglemezipar nagyobb vállalatai jövőre tervezik komolyabb internetes bemutatkozásaikat, melyben óriási szerepük lesz majd a QuickTime-hoz hasonló lejátszó szoftvereknek.

A QuickTime legfrissebb verziójában számtalan új szolgáltatás kapott helyet, valamint a teljesen új videótechnológia segítségével a fejlesztők szerint a korábbinál sokkal jobb képminőség érhető el, de ezzel párhuzamosan a videóanyagok tömörítési aránya is javult, ami az internetes világban nagyon fontos tényező lehet. Az új QuickTime teljesen megújult felhasználói kezelőfelülettel rendelkezik, valamint az automatikus update szolgáltatás is újdonságnak számít. A cég képviselői egyébként bemutatták a QuickTime-nak egy olyan béta verzióját is, mely már az MPEG-4-es technológiákat is támogatja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások