550 hibát javít ki a Win2000 SP2

550 hibát javít ki a Win2000 SP2

2001. május 23. 01:18, Szerda
A szoftveróriás Microsoft az elmúlt héten adta ki második Service Pack-ját, azaz javítócsomagját a társaság Windows 2000 operációs rendszeréhez. A javítócsomag nem hoz jelentős újításokat a rendszerbe, de számos zavaró hibát javít ki.

A Windows 2000 operációs rendszert készítő Microsoft hivatalosan az elmúlt héten jelentette be a Windows 2000 Service Pack 2 (SP2) kiadását, amely javítócsomag már néhány nappal a bejelentés előtt letölthető volt a társaság weboldaláról. A Service Pack 2 amellett, hogy 128 bitesre változtatja az operációs rendszer eredetileg 56 bites titkosítását, óriási mennyiségű, hozzávetőleg 550 hibát javít ki abban.

A javítások nagytöbbsége elsősorban a szoftverkompatibilitási problémákon hivatott enyhíteni, de az Active Directory, és az Internet Information Server (IIS) javításai is jelentős részt képeznek a csomagban, akárcsak a menedzsmentet és adminisztrációt, hálózatot, biztonságot és beállításokat érintő módosítások. A Service Pack 2 nem hoz semmi érdemleges újítást az operációs rendszerben. A Windows 2000 SP2 az operációs rendszer Professional, Server és Advanced verzióihoz alkalmazható.

A javítócsomag eredetileg hetekkel ezelőtt meg kellett volna, hogy jelenjen, de egy súlyos hiba, amit az IIS-ben fedeztek fel, arra késztette a szoftvercéget, hogy a kiadást egy későbbi időpontra tegye át. Az említett ISS hiba javítása így bekerülhetett a Service Pack 2-be.

A Microsoft 2000. februárjában úgy nyilatkozott, hogy a Windows 2000 operációs rendszer javítócsomagjai a kiadást követően félévente fognak megjelenni. Az első Service Pack, vagyis javítócsomag tavaly júliusban napvilágot is látott, de a mostani második már nem követi az időbeosztást. A Microsoft elmondta, hogy a Service Pack nem kötelező frissítés, de aki úgy dönt, hogy nem telepíti fel, az IIS javítófoltját akkor is installálja fel.

Az SP2 minden olyan javítást tartalmaz, amelyet az SP1, így a Service Pack 2 mellett szükségtelen az első javítás feltelepítése. Az SP2 legjelentősebb módosítása a 128 bites titkosítás, amely támogatja a Kerberos, Encrypting File System, remote access server, remote procedure call, Secure Sockets Layer/Transport Layer Security, CryptoAPI, Terminal Services rendszereket, valamint az IP Security-t.

A javítás Network Installation hálózati telepítése egy 105 MB-os futtatható fájl segítségével valósul meg. A Service Pack 2 ezenkívül külön szerver és asztali változatokban is elérhető. Ezek a kisebb csomagok csak az adott gépkategóriánál szükséges javításokat tartalmazzák. A Microsoft weboldaláról letölthető változat mellett a javítás CD-ROM-on meg is vásárolható, ára 20 dollár.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások